+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

A koronavírus-járvány egyik tanulsága, hogy a lakosság zavarmentes ellátása szempontjából kiemelt jelentőségű, hogy egy ország az alapvető élelmiszerekből önellátó legyen. Az Agrárminisztérium ezt felismerve a gazdaságvédelmi akcióterv keretein belül 8 milliárd forintból segíti az élelmiszeripari vállalatok munkaerő megtartását. Zsigó Róbert államtitkár kiemelte, a cégek július 12-ig nyújthatják be igényeiket, az összeg mintegy 86 ezer munkavállalónak segíthet munkája megtartásában az év végéig, dolgozóként pedig 125 ezer forint kérelmezhető.

Az élelmiszeripari cégeknek járó támogatásoknak van egy “jószolgálati része is”. A koronavírus miatt nehéz helyzetbe jutott családok megsegítésére a támogatás 10 százalékig adományozási szerződést kell kötniük karitatív szervezetekkel. A járvány hatásait hivatott enyhíteni az Agrárminisztérium és az Élelmiszerbank Egyesület közös akciója is, melyben a karantén idejére felhalmozott, de fel nem használt élelmiszereket várják az ország 89 pontján.

Zsigó Róbert kiemelte, egy kutatás szerint a koronavírus-járvány miatt általában több mint 30 kilogramm élelmiszert halmoztak fel háztartásonként a magyarok.