+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

A Migrációkutató Intézet elemzője szerint el kell választani az 1990 előtti szovjet, és a mostani orosz terjeszkedés módszereit. Az egykori kommunista világhatalom ugyanis elsődlegesen ideológiai alapon döntött arról, hogy melyik országokkal működik együtt, mostanra viszont Moszkva pragmatikusabb és a közös kereskedelmi és gazdasági együttműködési pontokat keresi. Gönczi Róbert a Karc FM-en arról beszélt, az oroszok a diplomáciai és a katonai védelem területén találták meg azt az űrt, ahová benyomulhatnak és segítségére lehetnek a kontinens vezetőinek.

Az oroszok Afrika-stratégiáját többek között a nyersanyag-éhség mozgatja, míg más elméletek szerint a katonai magáncégeken keresztül konzerválja a kontinensen meglévő konfliktusokat, ezzel alakítva a nemzetközi politikát. Ennek révén ugyanis az emberek továbbra is elvándorolnak Afrikából, ami eltereli a figyelmet a kelet–európai, elsősorban NATO államokról és az orosz terjeszkedésről. Ilyen a líbiai olaj kérdése is, aminek áringadozása komoly hatással van arra, hogy Oroszország milyen áron tudja értékesíteni saját készleteit.

Moszkva terjeszkedése ugyanakkor konfliktusokkal is együtt jár, hiszen az Egyesült Államok, az Európai Unió és Kína is ki akarja terjeszteni befolyását a kontinensen. Az elemző kiemelte: noha Peking gazdasági erőfölénye megkérdőjelezhetetlen, számos alkalommal szövetségese az oroszoknak az afrikai előrenyomulásban. Gönczi Róbert úgy fogalmazott: Oroszország híres arról, hogy egyedi módszereket talál ki és alkalmaz, mint amilyen Ukrajnában a hibrid háború volt. A kínaiakkal nem csak szövetséges, de ellenlábas is, így előfordul, hogy Moszkva csak azért köt egyezséget egy ország vagy egy milícia vezetésével, hogy a kínaiak ne nyerjenek teret.

Az elmúlt időszakban Líbiában és a Közép-afrikai Köztársaságban jelentek meg orosz katonai magánvállalatok, amelyek védelmi és rendészeti feladatokon túl segítettek egyes vezetők hatalmának megszilárdításában, valamint a nemzeti haderő kiképzésében. Pelyach Gergely interjúja.