+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Nagy János, földügyekért felelős helyettes államtitkár a Karc FM-en ismertette: a kormányzati öntözési stratégia célja, hogy a jelenlegi 80-90 ezer öntözött hektár 2022 végére a duplája legyen, 2030-ra pedig megközelítse a 400 ezret. Ennek egy részét szinte semmi nem akadályozná, hiszen a vízjogi engedélyek rendelkezésre állnak, viszont a csatornák minőségén van mit javítani. Ezt próbálja most a tárca véghezvinni, amelyben segíthet a januártól érvényben lévő, idevonatkozó törvény napokban megjelent végrehajtási rendelete. Emellett segítséget nyújtanak a gazdálkodóknak is, hogy érdekeltté tegyék őket az öntözés kialakításában.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a fejlesztéseknek csak az együttműködés hiánya szabhat gátat, ezért a rendeletbe belefoglalták az ú.n. szolgalmi jogot, ami lehetővé teszi, hogy a más telkét keresztező öntözési rendszer kiépítéséhez ne kelljen az érintett gazdálkodó hozzájárulása, cserébe viszont kártalanítást kap. A helyettes államtitkár ugyanakkor hozzátette: remélhetőleg erre kevés esetben kerül sor, hiszen mindenkinek érdeke lenne az öntözött területek növelése. Az öntözéses gazdálkodás nagy beruházási igénnyel és jelentős üzemeltetési költségekkel jár együtt, így nagyobb területen jobban megéri a tevékenységet folytatni, mert csökkennek a fajlagos költségek.

Mindezeket figyelembe véve a kormányzat a gazdálkodók együttműködését ösztönzi, ezért az öntözéses gazdálkodásról szóló jogszabály bevezette az öntözési közösségek kategóriáját. Az öntözési közösségek alapításához és elismeréséhez kérelmet kell benyújtani az öntözési igazgatási szervként is működő Nemzeti Földügyi Központhoz. Az elismert öntözési közösségek speciális támogatási formák igénybevételére, környezeti körzeti terv készítésére, a vízjogi engedélyezési eljárásban nyújtandó képviseletre, valamint öntözési körzeten belül található harmadlagos művek üzemeltetésére is jogosulttá válnak.