+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

A Kereszténydemokrata Néppárt alelnöke szerint az unió jövőjét veszélyezteti az Európai Parlament, ha nem tiszteli azt, hogy az európai állam- és kormányfők – túllépve a köztük meglévő ellentéteken – képesek voltak megállapodni a közösség következő hét éves költségvetéséről és a koronavírus gazdasági hatásait kezelő helyreállítási alapról. Juhász Hajnalka a Hangolóban emlékeztetett: az Európai Parlament az elmúlt években folyamatosan próbálta csorbítani az Európai Tanács jogkörét. Szerinte azonban a balliberális politikusok nem értik az unió működését, ha nem tartják tiszteletben a tagállami vezetők konszenzusát.

A politikus kiemelte: alapvetés a közösségen belül, hogy a költségvetési forrásokat, a kohéziós pénzek kifizetését nem köthetik semmilyen ideológiához. Éppen ezért a sokat emlegetett jogállamisági mechanizmus, amit most is hangoztat az EP, valójában zsarolási pozíciót jelent, hiszen maga a fogalom nincs definiálva. Hangsúlyozta, hogy a koronavírus jelentette új kihívások, a nehéz gazdasági helyzetbe került tagállamok mielőbbi megsegítése nem tűr halasztást, éppen ezért felelőtlen az a balliberális elit, amely ebben a helyzetben sem tudja elfogadni, hogy Európa érdekében túl kellene lépnie a saját politikai érdekein.

Juhász Hajnalka szerint az Európai Tanács által meghozott döntést az Európai Parlamentnek októberig kell elfogadnia ahhoz, hogy a következő hét éves uniós költségvetési ciklusról és a helyreállítási alapról szóló megállapodás mentén 2021-ben zökkenőmentesen induljanak el a költségvetésből finanszírozott programok.