+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

A Századvég Gazdaságkutató elemzője pozitív jelként értékeli, hogy a legszigorúbb korlátozások idején, áprilisban számontartott 136 ezer regisztrált munkanélküli májusra 30 ezer fővel csökkent, júniusra pedig ennél is kedvezőbb adatot vár az előzetes nyilatkozatok alapján. Ezt támasztja alá az Innovációs és Technológiai minisztérium közleménye, amely szerint januárhoz képest az előző hónapban 12 ezer fővel többen dolgoztak. Regős Gábor nem számol azzal, hogy a munkahelymegtartó támogatások lejárta drasztikusan megfordítaná ezt a folyamatot, és szerinte az sem hátráltatja majd a visszarendeződést, hogy július 16-tól a munkahelyteremtő támogatásokat csak 25 év alatti regisztrált, vagy tartós munkakeresők után lehet igénybe venni.

Az elemző kiemelte: a 6+3 hónapra szóló munkahelyteremtő támogatást a cégek 34 ezer ember után vették igénybe, így a törvényalkotó – látva a statisztikákat – most joggal gondolhatja úgy, hogy a kedvezménnyel a jövőben a leghátrányosabb helyzetű emberek elhelyezkedését segíti. A 25 év alatti fiatalok elhelyezkedését elsősorban azért tartja támogatandónak Regős Gábor, mert ennek a korosztálynak a munkanélküliségi mutatója nem ritkán 10 százalék felett van, melynek okát elsősorban a nem megfelelő képesítésben és az életkorból adódó tapasztalatlanságban látja.

A szakember arra számít, ha a vírust sikerül kordában tartani és nem okoz második hullámot a fertőzés, akkor nem lesz szükség újabb, átfogó gazdasági mentőcsomagra.