+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Így kommentálta a Magyar Tudományos Akadémia egykori főtitkár-helyettese, hogy a testület Freund Tamás neurobiológus-agykutatót, a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet igazgatóját választotta Lovász László leköszönő elnök utódjának. Csépe Valéria szerint Freund Tamás amellett, hogy nemzetközileg elismert tudós, elnöki idejére egy olyan programot vállalt fel, amely a konszenzusteremtés és a párbeszéd alapja lehet a kormány és az MTA között. A pszichológus kiemelte: azzal, hogy a kutatóhálózat már nem az akadémián belül működik, a napi tudományos munka semmiben nem változott és nem tapasztal politikai ráhatást az Eötvös Loránd Kutatási Hálózatra.

Csépe Valéria sok kutató ellenállásának okát a szervezeti átalakulással szemben abban látja, hogy a név- és fenntartóváltás számos plusz feladatot ró minden érintettre, márpedig a tudományos alkalmazottak elsődlegesen feladata a kutatás és a pályázatokon való aktív részvétel. A pszichológus kiemelte: a testület küldetés-nyilatkozatában is szerepel, hogy az akadémia tagjainak tudása a nemzet és a mindenkori kormány rendelkezésére áll, működését széleskörű együttműködésben valósítja meg, amit egy 2019 decemberi közgyűlés is megerősített. A szakember kiemelte: „ebben mindenki egyetértett, 93 százalékkal szavazta meg 2012-ben az akadémia közgyűlése, a megvalósítás azonban nem lesz könnyű. A szakpolitika áll a szakból és a politikából. Ezt meg lehet valósítani, azonban ehhez kompromisszum készségre lesz szükség.”

A jövőt tekintve Csépe Valéria kiemelt fontosságúnak tartja, hogy az akadémia szélesebbre nyissa kapuit és aktívabban vegyen részt a közoktatásban, ami az új elnök programjának szerves részét képezi.