+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Bálint Botond szociológus úgy látja, az elmúlt évtizedekben az Egyesült Államokban és Magyarországon kiépült egy olyan értelmiségi és politikai osztály, melynek tagjai valódi tudás és tapasztalat nélkül is felhatalmazva érzik magukat, hogy szakmák elismert képviselőit nézzenek le, nevezzenek csicskának. A PestiSrácok főszerkesztő-helyettese kiemelte: ebbe a sorba illik bele, amikor a Momentum Mozgalom elnöke a tanárokat és kórház igazgatókat becsmérli, Gulyás Balázs publicista idős tanulatlan embereket lát a kormánypárti szavazókban, Kádár Barnabás, momentumos politikus pedig a szavazástól való távolmaradásra szólítja fel az időseket, vagy amikor a koronavírus-járvány idején az országos tisztifőorvost támadják.

A szociológus úgy fogalmazott: ezek az emberek olyan társadalmi élcsapatnak képzelik magukat, akik egymást kenik fel ezekre a posztokra. Ez családi alapon is öröklődik, hiszen több olyan embert ismerünk ebből a csoportból, akinek apja, nagyapja is lelkes kommunista vagy bolsevik volt, akik tovább örökítették azt a gondolatot, hogy irányt szabhatnak a társadalomnak. Fekete-Győr András vagy Gulyás Balázs is úgy gondolja, hogy kötelezheti arra a többi embert, hogyan élhetnek.

Ezen ideológiáktól távol áll a tanulás. A katolikus egyházat szokták úgy minősíteni, hogy nem változik, valójában viszont a katolikus egyház jobban alkalmazkodott az idők szavához, mint a liberálisok, bolsevikok a valósághoz. Ha pedig szembe jön velük a valóság, – elvesztenek egy választást, vagy nyugat Európában szembesülnek a bevándorlás káros hatásaival, – akkor néznek maguk elé bután és elővesznek egy társadalmi csoportot, akit hibáztathatnak.

Bálint Botond szerint ezek emberek nézeteik alapján nem csak most, de a 60-as évek konszolidálódó kádári diktatúrájában is radikálisnak számítottak volna. A liberális társadalom felé megfogalmazott vádjaik mögött az húzódik meg, hogy képtelenek feldolgozni, hogy a magyar emberek többsége nem akarja újra elkövetni ezt a hibát, amit – utóbb már felmérve a következményeket – Medgyessy Pétert és Gyurcsány Ferenc hatalomba segítésével egyszer már elkövetett.

A társadalom-mérnökösködés gondolatát is zászlajára tűző liberalizmus fennmaradásában a szociológus szerint komoly szerepe van több egyetemi szaknak és tanszéknek az országban, melyek egyetlen feladata – az egykori marxista-leninista képzőkhöz hasonlóan – az eszme átadása a következő generációknak. Pelyach Gergely interjúja.