+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Hiányozni fog a turisztikai bevétel az ágazatra építő településeken. Vas Gábor, Pannonhalma polgármestere a Karc FM-en elmondta: a járvány náluk is okozott kisebb gondokat, a védekezésre erőforrásokat kellett átcsoportosítani, amit leginkább az elmaradt rendezvények összegéből tehettek meg. Rámutatott azonban, hogy a folyamatban lévő beruházásokat nem akasztotta meg a vírushelyzet, így a tervezett fejlesztések megvalósulhatnak, legfeljebb csúsznak majd az eredeti átadáshoz képest.

Példaként említette, hogy az elmúlt évtizedek legnagyobb beruházása, az új turisztikai központ megvalósulhatott és hamarosan át is adják. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a turizmus visszaesését megérzi a település.

A polgármester elmondása szerint az apátság, mint Pannonhalma legfőbb turisztikai célpontja mintegy 80-100 ezer turistát vonz évente, a tavaszi turisztikai szezon viszont a vírushelyzet miatt teljesen annullálódott. Ezen a nyár és a korlátozások feloldása segíthet.

Régi módszerek, új formák

A térség társadalmi kapcsolatainak, de gazdasági kármentésének is terepe lehet például a napokban elindított Pannonkamra piac is. Vas Gábor elmondta: a fő céljuk az volt, hogy az eladók és a vásárlók találkozhassanak egymással, ráadásul nem csak a pannonhalmiakat várják, hanem a környékbelieket is. Ez turisztikailag is hozhat pozitívumokat, de a piac lényege, hogy a helyi termelőknek nem kell utazniuk, hogy eladhassák a portékáikat.

A településvezető kiemelte: alapvetés volt, hogy ezt a város a maga szempontjából nem profitszemlélettel hozta létre, amit a továbbiakban is fenntartanak. Az erőforrásokat tekintve nem tudnak alkalmanként milliókat fordítani, de nem az a cél vezérelte a programot, hogy a piac bevételéből akár csak fedezzék az arra a napra jutó kiadásaikat. Ezért pusztán jelképes összeget kérnek az árusoktól, ami pár száz forint négyzetméterenként, vagyis egy-egy termelő mindössze 1200-1500 forint körüli helypénzt fizet.

Vas Gábor szerint egyébként ilyen kezdeményezésekre sok településnek lehet most szüksége. Ezt segítheti egy újabb pályázat, ami a kistermelők termelési és értékesítési lehetőségeit javítja. Az Agrárminisztérium kiírása nyáron jelenik meg, mezőgazdasági kisüzemek fejlesztésére összesen 2,5, helyi termékértékesítő piacok létrehozására pedig 3 milliárd forint értékben. Pelyach Gergely interjúja