+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Kecskés András, közgazdász a Karc FM-en arról beszélt, hogy a járvány csillapodásával minden ágazat fellélegezhet kissé, hiszen a válságot Magyarországnak sikerült elkerülnie. Kifejtette: a világgazdaságban nem volt mindenki ilyen szerencsés, de a magyar kormány a külföldi elemzések szerint is jól kezelte a helyzetet, ennek köszönhetően pedig jobb pozícióból vághat neki az újabb versenynek, ami most indul a gazdaságok fellendítéséért.

“Magyarország az élmezőnyben kezelte a problémákat, az iparban is mérsékeltebb volt a visszaesés, az építőipar épségben került ki a válságból. Ez azért jelentős eredmény, mert itt értek be azok a gazdaságpolitikai, stabilitási, élénkítési és felzárkóztatási törekvések, amikről mindig az a kritika fogalmazódott meg, hogy >>a magyar gazdaságot valójában a világgazdaság jó teljesítménye viszi előre.<< A hivatásos rémhírkeltők mindig elmondták, hogy ha jön egy válság, nem lesz tartható. Most jött a válság, de ebből is az élmezőnyben került ki az ország.”

Kecskés András szerint a sikeres kezelés és a gyors talpra állás jele lehet az újabb jegybanki kamatcsökkentés. Hangsúlyozta, hogy a váratlan lépés azt mutatja: a Magyar Nemzeti Banknak van még mozgástere. Úgy vélte: ezt fontos is észben tartani, hiszen a szakértők szerint lehet újabb hulláma a vírusnak, ami ismét magával hozhat komolyabb problémákat. Hozzátette, hogy a gazdaság újbóli fellendülése is ettől függ, illetve attól, hogy a legnehezebb helyzetbe került autóipar, valamint a turizmus és vendéglátás mit tud elérni nyáron.

“Ezeken a területeken lesznek globális problémák, lesz probléma a szállodaiparban. Ugyanakkor az is szegmentált, hogy a felső-, a közép- és az alacsonyabb kategória hogyan viszonyul majd egymáshoz, illetve kérdőjel, hogy mi fog ősszel történni, ha a vírus újabb kört fut majd.”

Kecskés András úgy látja: nyáron kiderülhet, hogy mely vállalatok és ágazatok válságállóak, stabilak, illetve akár nyereségesek.