+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Ezt az Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke jelentette ki a Karc FM-en. Balogh Zoltán hangsúlyozta, hogy mivel ismeretlen helyzettel állt szembe a társadalom, a legrosszabb forgatókönyvre kellett felkészülni. Szerinte a kormány ennek megfelelően cselekedett, amit a lakosság is követett, illetve az egészségügyi dolgozók is. Kifejtette: rendelkezésre álltak a megfelelő technikai eszközök és védőfelszerelések, valamint sikerült megoldani a szükséges átcsoportosításokat is, ami szinte az egész országot érintette valamilyen módon.

“Budapesten, Közép-Magyarországon vagy Fejér megyében, ahol a legtöbb fertőzöttet látták el, nagy összefogás kellett a szolgáltatóknál, hogy a folyamatos munkarendben történő ellátást biztonsággal tudják szavatolni. Hatalmas feladatot végeztek ezek az intézmények, de azok is, amelyek átszervezték a kapacitásaikat. Egy országos hatáskörű intézmény például két-három megyével odébb lévő telephelyről csoportosított át szakdolgozókat a fővárosba, mert így tudta megoldani a biztonságos betegellátást.”

Balogh Zoltán hozzátette, hogy a hazaküldött betegek otthoni ápolását is meg tudták valósítani, illetve olyanok is akadtak, akik bár már elhagyták az eredeti pályájukat, most küldetéstudatból visszatértek az egészségügybe. Szerinte a magyar ágazati humánerőforrás ugyan kevesebb, mint sok nyugati országban, mégis jól tudta kezelni a helyzetet – még annak ellenére is, hogy sok dolgozó már nem is tanult ilyen mértékű járványügyi beavatkozást.

Nem voltak továbbképzések és nem voltak erre szocializálva. Az utolsó olyan járvány, ami ilyen méretű beavatkozásokat igényelt, az 1950-es évek elején volt, azóta generációk nőttek fel az egészségügyben és nem volt ilyen tapasztalat. Az elnök szerint ezért az elmúlt három hónap sok tanulást adott szervezésből, átcsoportosításból, és tanulnak a hibákból is, hogy mit lehetne még gördülékenyebben tenni. Ha ugyanis megfelelő információkat adnak a kollégáknak és a társadalomnak, könnyebben tudják ezeket a folyamatokat levezényelni.

Balogh Zoltán elmondta, hogy a dolgozók felkészítéséről már több javaslatcsomag is született, ezeket a következő hónapokban vitatják majd meg. Emellett pedig készülnek egy esetleges következő járvány-hullámra. Pelyach Gergely interjúja