A Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője a Karc FM-en hívta fel a figyelmet arra, hogy bár az ú.n. szuperkedden olyan nagy államokban is szavaztak az emberek, mint Kalifornia, nem került még sor a voksolásra pl. Ohióban vagy Floridában, amelyek döntőek lehetnek a jelöltek szempontjából. Rajnai Gergely emlékeztetett, hogy a republikánusoknál a jelenlegi elnök, Donald Trump készül újrázni, míg a demokratáknál a mérsékelt Joe Biden és a radikális Bernie Sanders között dől el a verseny. A szakértő rámutatott, hogy ez a két irány a Demokrata Párton belül komoly ellentéteket hozott a felszínre, de a politikusok végül egyöntetűen beállnak majd az egyik jelölt mögé, mert még a viták ellenére is az a mérvadó, hogy megnyerjék a választást.

Rajnai Gergely szerint Joe Bidennek elsősorban két fontos jellemzője van: az egyik, hogy ő volt Barack Obama alelnöke, akinek nosztalgikus érzései vannak az iránt az elnökség iránt. Ez elsősorban az afroamerikaiak körében népszerű. A másik pedig, hogy mivel mérsékelt, meg tudja szólítani a munkásosztályt. Az elemző szerint ezzel szemben Bernie Sanders csak a leginkább szélsőséges, baloldali, liberális szavazókat tudja az urnák elé vinni.

Az, hogy kinek van nagyobb esélye legyőzni Donald Trumpot, többet nyom a latba, mint bármilyen szakpolitikai kérdés. A demokraták közül ugyanis bár sokan egyetértenek Bernie Sanders javaslataival, de mivel úgy látják, hogy nem képes megnyerni az elnökválasztást, inkább Joe Bident támogatják. A republikánusok szintén úgy vélik, hogy a volt alelnök könnyebben megverheti Donald Trumpot, ezért számukra viszont éppen az lenne a jobb forgatókönyv, ha Bernie Sanders lenne a demokrata jelölt.

Rajnai Gergely kifejtette: miután Bernie Sanders elkötelezetten szocialista, a kapitalizmus jelenlegi formáját egyáltalán nem támogatja, nem vallásos, nem fog olyan üzeneteket közölni, ami az átlag amerikaiaknak tetszene. Ezért könnyű kontrasztba helyezni, hogy Trump a hagyományos Amerikát képviseli, amely révén tovább fejlődik a gazdaság, munkahelyeket teremt. Joe Biden ugyanakkor szintén jár templomba, kapitalista, milliárdosok is támogatják, így ez nem lenne akkora változás a mostani adminisztrációhoz képest. Aki tehát elégedetlen Trumppal, de nem szeretne radikális változást, szavazhatna Bidenre.

Az elemző hozzátette: Bernie Sanders jelöltségét az nehezítheti, hogy olyan változásokat szorgalmaz, amelyeket később, elnökként is nehéz lenne átvinnie a kongresszuson. Joe Bident ugyanakkor a kommunikációs problémái hátráltatják a célja elérésében. Ráadásul a demokraták dolgát nem könnyíti meg, hogy az amerikai elnökök hagyományosan újráznak, tehát hatalmas botrány kellene ahhoz, hogy ne Donald Trump nyerje meg a választást. Az ellene indított impeachment eljárás pedig ehhez nem volt elég. Rajnai Gergely azonban arra is rámutatott, hogy a republikánus jelölt már az előző választást is szoros versenyben nyerte meg, ráadásul egyre több a kisebbségi és a fiatal szavazó, akik inkább a demokratákra voksolnak.