+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Óvva int attól a Nézőpont Intézet elemzője, hogy a közvélemény kutatások adataiból, vagy Donald Trump oklahomai kampánygyűlésének alacsony közönségszámából bárki komolyabb következtetést vonjon le. Erdélyi Rezső Krisztián szerint ez utóbbira a legvalószínűbb magyarázat a koronavírus-járvány miatti félelem, a népszerűségi felmérések pedig 2016-ban, fél évvel a választások előtt is félrevezetőek voltak, hiszen Hillary Clinton nagy fölényét mutatták, mégis Donald Trump költözött a Fehér Házba. Az elemző szerint a választás az úgynevezett „csatatér-államokban” dőlhet majd el, amelyekért jelentős harc folyik.

Erdélyi Rezső Krisztián

A republikánus elnök intézkedéseinek köszönhetően Pennsylvaniában az olaj és gáziparban 10 ezer munkahely jött létre, Wisconsinban egy mobil ipari cég épített gyárat, a Ford autógyárat pedig sikerült rávenni, hogy Detroitban maradjon. Ugyancsak ezekben az államokban a demokrata Joe Biden 10-15 millió dollárt költött csak plakáthelyekre. Ezzel együtt a szakember kiemelte: a gazdasági kérdések mellett a koronavírus-járvány megfékezésére született kormányzati lépések is a kampány részévé váltak. New Yorkban például, ahol a legtöbb áldozatot követelte a járvány, a demokrata párti kormányzó folyamatosan arról beszél, hogy ők mindent megtettek az emberek védelme érdekében, a szövetségi kormánytól azonban nem kaptak segítséget a védekezéshez.

A kampányt ugyancsak jelentősen befolyásoló, rasszizmus ellenes zavargásokkal kapcsolatban az elemző úgy vélekedett: Donald Trump a kampány jelenlegi szakaszában arra koncentrál, hogy a Black Lives Matter mozgalmat kísérő erőszakos zavargásokat összemossa a demokrata párt radikális szárnyával. Eközben azonban a liberális beállítottságú fősodratú média egyoldalúan Joe Bident helyezi abba a reményteli pozícióba, hogy demokrata elnökként majd rendet csinál. Az Egyesült Államokban november elején rendezik meg az elnökválasztást.