+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

A mezőgazdaság finanszírozottsága sokat változott az elmúlt években, aminek köszönhetően bőven van forráshoz jutási lehetőség. Így azokat a problémákat, amelyeket az időjárási nehézségek, a különböző betegségek, – mint például a sertéspestis és a madárinfluenza, – illetve akár a koronavírus okoz, a gazdák már könnyebben tudják kezelni. Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezetője a Karc FM-en úgy fogalmazott: a mezőgazdaság válságállóvá vált, de a járvány sok területen hagyott nyomot. Ezért sem érdemes csak napról napra tervezni.

A pénzpiaci finanszírozók ezért mondják minden ügyfelüknek, hogy legyen sokéves stratégiája arra, hogy folytassa a megkezdett beruházásokat, mert még mindig a mezőgazdaság van a legjobb helyzetben a válság kezelését és a kilátásokat tekintve. Aki a válságban fejleszt, és a végén versenyképes termékkel áll a piac bejáratánál, mindenképpen nyertese lesz a folyamatoknak.

Fórián Zoltán hozzátette: elkerülhetetlen, hogy egyes vállalkozások a járvány miatt megszűnjenek, mivel nem terveztek jól, ezen pedig még a kormány sem tud segíteni, hiszen nem mindig nyúlhat bele a piaci folyamatokba. Az egy lábon álló vállalkozások, amelyek például csak a vendéglátással voltak üzleti kapcsolatban, nagy bajba kerültek. Lesz, aki nem tudja felvenni újra a ritmust, nem tudja kompenzálni több hónap árbevétel-kiesését. Ez ráadásul azt a hosszú évek óta tartó folyamatot is fel fogja gyorsítani, hogy az egyéni gazdaságok száma csökken, a gazdasági szervezeteké pedig nő. Fórián Zoltán szerint ez önmagában nem jelent problémát, hiszen ezen szervezetek versenyképesebbek lehetnek külföldön is, illetve kedvezőbb támogatási lehetőségeket harcolhatnak ki maguknak. Úgy vélte: ilyen jó feltételekkel, mint amelyek most adottak a gazdálkodók számára, nem biztos, hogy lesz még lehetőségük élni, ezért most érdemes elmenni akár a falig is. Rámutatott: ennek jelentőségét az is adja, hogy még mindig kérdéses az uniós költségvetési források jövője, hiszen jelenleg úgy tűnik, hogy az új közös agrárpolitikát 2022-ben sem tudják majd elindítani.

Fórián Zoltán szerint ugyanakkor a mostani, átmenetinek nevezett évek a bizonytalansághoz képest kiszámíthatóságot jelenthetnek a gazdáknak, hiszen még az előző költségvetési ciklus szabályai és támogatási szintjei mellett jutnak forrásokhoz az unióból. Pelyach Gergely interjúja