+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Jelenleg senkinek nem áll érdekében egy kiszélesedő konfliktus Phenjan és Szöul között – mutatott rá Georg Spöttle, biztonsági szakértő a Karc FM hírműsorában. A Nézőpont Intézet elemzője a Hangolóban úgy vélekedett: az észak-koreai disszidensek által 2005-ben indított kampány újabb állomása, a Kim Dzsongun személyét kritizáló, az észak-koreai diktatúra megdöntésére bíztató röplapok ügye a nukleáris fenyegetést hozta magával, amit jól mutat, hogy a phenjani vezetés ismét az atomprogram bővítését szorgalmazza.

Georg Spöttle szerint nem lehet akkora hozadéka a hőlégballonokról Észak-Koreába juttatott szórólapoknak, hogy érdemes lenne egy komolyabb háborút reszkírozni a Koreai-félszigeten. A Bundeswehr nyugalmazott tisztviselője felhívta a figyelmet arra is, hogy Kína és Oroszország egyaránt nyugalomra intette a feleket, mert egy esetleges háborúval ők sem járnának jól, de az Japánt is érintené, sőt, az Egyesült Államokat is a Dél-Koreában állomásozó amerikai kontingens úgyszintén.

A felek békítéséhez ugyanakkor szükség lehet egy harmadik fél diplomáciai közbenjárására, ez viszont most nem várható Donald Trumptól, mert az amerikai elnök az otthoni helyzettel és a közelgő választással van elfoglalva.