+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Egy híján száz benyújtott pályázatból választotta ki idén a Magyar Innovációs Szövetség azt a 10 fiatal díjazottat és további 11 témát, amelyeket kiemelt dicséretben részesített. Pakucs János, a szövetség alapítója a Karc FM-en elmondta: a 29. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen elismerést kapott egy, a veszélyes tengeri és óceáni visszaáramlások pontos előrejelzését lehetővé tévő eljárás, egy 3D-s nyomtató segítségével készült, távirányítható marsjáró és egy, a levegő minőségét folyamatosan monitorozó alkalmazás is.

A harmincadik megmérettetés kiírása már meg is jelent és az Innovációs és Technológiai minisztérium 2-szer 10 millió forintos támogatásával azt szeretnék elérni, hogy bővüljön a jelentkezők köre. A cél, hogy a középiskolákban olyan innovációs klubok, műhelyek jöjjenek létre, amelyek nem csak inkubátorként ösztönzik az alkotó fiatalokat, de a természettudományos gondolkodást is népszerűsítik.

A jövő évi versenyen nem csak az anyagi elismerés jelentős, a díjazottak ezen felül 100 többletpontot kapnak az egyetemi felvételijükhöz, ráadásul 12 havi ösztöndíjjal is segítik a munkájuk folytatását, ha bekerülnek a felsőoktatásba.

Pakucs János a 30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versennyel kapcsolatban elmondta: bármilyen témával, ötlettel lehet nevezni a természettudományokon belül. Az első kör pályázati időszaka november 25-én zárul, addig a diákoknak két oldalban kell vázolniuk újításuk lényegét, és ha a 25 fős szakmai zsűri érdemesnek találja azt a folytatásra, akkor a második fordulóban kell részletesen kidolgozni a találmányt. Simon-Palov Judit interjúja