+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára szerint az érintett intézmények évek óta készülnek arra, hogy a Corvinus Egyetem útjára léphessenek. Bódis József a Karc FM hírműsorában arról beszélt: az új finanszírozási formában az érintett hat intézmény rugalmasabban működhet, gyorsabban reagálhat térségük gazdasági igényeire, így a magyar fiatalok versenyképesebb képzésben és a munkaerőpiacon is értékesebb oktatásban részesülhetnek. A modellváltó egyetemeken továbbra is biztosított lesz az állami ösztöndíjas képzés, az oktatók pedig teljesítményalapú, megemelt bérezésben részesülnek. Ezt követően ősszel újabb egyetemek esetében történhet meg a modellváltás, idővel pedig a teljes felsőoktatásra kiterjeszthetik azt.

Az államtitkár szerint a mostani rendszer, amely az államháztartási törvény, a vagyontörvény, a közbeszerzési törvény által nagyon kötötten működik, nem tud rugalmasan reagálni azokra a kihívásokra melyek ma az intézményekre hatnak. Ilyen például az, ha egy információs technológiai eszközt, vagy valamilyen fejlesztést kell végrehajtani. A modellváltás után ezeknek az egyetemeknek nem kell végrehajtaniuk a közbeszerzést, mert az alapítványi működés mentesíti őket. Természetesen, ha uniós pénzt nyernek, akkor továbbra is meg kell felelniük a nemzetközi előírásoknak.

Bódis József kiemelte: ezen egyetemeknek – amellett, hogy eddigi teljesítményükkel a jövőben is vállaljak, hogy a diákoknak piac- és versenyképes diplomát adnak, – az állam is számos garanciát épített be a modellbe. Ilyen például, hogy az intézményekkel 15-20 év közötti, hosszútávú keretszerződést kötnek az állami finanszírozásra. Ezen belül rövidebb időszakra vonatkozó finanszírozási szerződések is lesznek, az intézményeknek pedig az oktatási programokban és céges kapcsolatokban kell fejlődni, hogy vonzó legyen a hallgatóknak mindaz, amit nyújtani tudnak.

Alapítványi formában augusztustól az Állatorvostudományi Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Neumann János Egyetem, a Soproni Egyetem és a Széchenyi István Egyetem működik tovább, de már szó van arról, hogy szeptemberben további öt intézmény esetében vizsgálja meg ennek lehetőségét az állam.