+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

A Századvég Alapítvány jogi szakértője szerint az Európai Unió akkor lenne nyugodt és kiegyensúlyozott szövetség, ha az integráció gazdasági erejét tudná hangsúlyozni, amelyre eredetileg létrejött. Ifj. Lomnici Zoltán a Karc FM reggeli hírműsorában hangsúlyozta: számos pénzembernek, politikusnak és média szereplőnek komoly felelőssége van abban, hogy ez Európai Unió békés államszövetségből mostanra egy marakodó közösséggé alakult, ugyanakkor egyre többen jelzik, hogy Brüsszelnek nincs automatikus elsőbbsége a nemzetállamokkal szemben.

A jogász szerint az Európai Unió megmutatta a valódi arcát: azt hogyha a politikai szempontok felülkerekednek, akkor már nem olyan stabil mint amilyen volt a kezdetekkor. Ezek után nem meglepő, hogy számos olyan ötlettel tudnak félig-meddig sikeresen házalni, mint az örökjáradék kötvény, amely Soros György legújabb, egyébként valóban rendkívül veszélyes terve. A jogállamiság keretében szerinte kutatni kell majd azt is, hogy hogyan jutott el az Európai Bíróság és a német alkotmánybíróság ilyen durva vitáig, hogy éppen Németországból kapja az első vészjelzést ez a rendkívül szoros integrációs kísérlet.

Az alkotmánybíró emlékeztetett, annak ellenére, hogy a német alkotmánybíróság is elismeri azt, hogy egyes esetekben a nemzetállami törvények felülírják az uniós jogot, Brüsszelben és számos nyugat-európai országban továbbra is sikk a magyar és a lengyel kormány politikáját kritizálni és fontosabbnak tartják Budapest és Varsó elítélését, mint szembenézni az ezrek életét követelő koronavírus-járvánnyal.

Ifjabb Lomnici Zoltán szerint nem normális dolog, hogy amikor a migrációs válságot követően a terrortámadások során emberek százai haltak meg és ezrek sérültek meg, az akkor sem érdekelt senkit. De most, hogy százezrek halnak meg kormányzati mulasztásokat követően egyetlen egyszer sem hallani, hogy például Giussepe Conte kormányfőt valaki is meg akarná hallgatni az Unióban.

Az alkotmányjogász a brüsszeli támadások elhúzódására számít, ugyanis nem lát olyan erős szereplőt a nemzetközi porondon, aki képes lenne visszakormányozni az alapító szerződésekben leírt értékeihez az unió vezetését.