+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Fotó: Koppányvölgye Idősek Otthona

A járvány után is hatályban maradhatnak bizonyos szigorítások az idősotthonokban. Dr. Zana Szilvia, a Koppányvölgye Idősek Otthona orvosigazgatója a Karc FM-en elmondta, hogy az ilyen típusú intézménynek sok országban váltak a koronavírus gócpontjává, ezért a napi gyakorlaton sok esetben kellett változtatni. Ezeknek köszönhetően azonban a legtöbb helyen nem, vagy csak alig jelent meg a fertőzés.

Ismertette, hogy náluk sincs még regisztrált koronavírusos beteg, amit úgy értek el, hogy március elején

a járvány első jelére lezárták az idősotthont és senkit nem fogadtak: sem új pácienseket, sem rokonokat, ráadásul egyes dolgozók ideiglenesen be is költöztek az intézmény nővérszállójába.

A rokonok csak online technikával tarthatják a kapcsolatot a bentiekkel, a beküldött csomagokat pedig először 24 órára karanténba zárják, és csak utána kaphatják meg a címzettek.

Emellett kijelöltek olyan szobákat, ahol izolálhatják a fertőzötteket, illetve külön a gyanús eseteket is, valamint a kórházi ellátásból visszatérőket. Zana Szilvia azt is hozzátette, hogy a takarítási protokollon is változtattak, hiszen még hangsúlyosabbá vált a fertőtlenítés. Szerinte ezen intézkedéseket – főként, ha ősszel, télen újabb hullám várható – érdemes fenntartani.

A szakember kiemelte, hogy a hozzátartozók is jól reagáltak a szigorításokra.

A kapcsolattartás ugyan lehet, hogy kicsit korlátozottabb lesz a későbbiekben is, mert az elmúlt két és fél hónap alatt “szinte egy köhögés, tüsszentés sem volt az idősek között,”

mert nem hozták be kintről a különböző kórokozókat. Hangsúlyozta, hogy az idősek a téli időszakban amúgy is kitettek a betegségeknek, gyakoriak a felső légúti megbetegedések, ezért rájuk máskor is fokozottabban kell vigyázni.

Pelyach Gergely interjúja.