+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

A székely autonómia ügyének újbóli napirendre kerülése óta nem múlik el olyan nap, hogy valamilyen módon ne gyaláznák a magyarokat a bukaresti törvényhozásban – mondta el a Hangolóban Kulcsár-Terza József háromszéki képviselő, a Magyar Polgári Párt tagja. Az erdélyi magyar politikus felidézte: Bíró Zsolttal együtt ők nyújtották be a Székelyföld területi autonómiájára vonatkozó parlamenti előterjesztést, amelynek hallgatólagosan helyt adott a román alsóház. Ez váltotta ki Klaus Johannis államfő és a mögötte álló politikai körök nemtetszését, hiszen a román elit nagy részében él egyfajta bűntudat azzal kapcsolatban, hogy tisztességtelen eszközökkel szerezték meg Erdélyt.

Emiatt folyamatosan attól félnek, hogy elveszítik a magyarlakta területeket – tette hozzá Kulcsár-Terza József. Az MMP képviselője úgy vélekedett: a román vezetés a trianoni gyásznapot ünneppé nyilvánító rendelkezésével szintén félelmet próbál gerjeszteni az erdélyi magyarokban, hiszen a törvény lehetővé teszi, hogy június negyedikén ezentúl román, ünnepi színekbe öltöztessék bármelyik várost, ugyanakkor a szélsőjobboldali futballhuligánok megjelenésére is számítani lehet.

Az erdélyi magyarok azonban nem félnek – tette egyértelművé a politikus, aki szerint a bukaresti kormánynak hamarosan színt kell vallania azzal összefüggésben, hogy miért gondolja azt: egy esetleges székelyföldi, területi autonómia bármilyen módon átírhatja Románia jelenlegi határait.