+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

A baloldali kormány döntése értelmében a migránsok az agrárszektorban és a vendéglátásban helyezkedhetnének el, elsősorban az onnan a járvány miatt hiányzó román vendégmunkások helyett. Szomráky Béla, Olaszország-szakértő azonban a Karc FM-en rámutatott, hogy a korábban még a nagyobbik kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom által is kritizált

tervezetet végül úgy fogadták el, hogy az nem egyértelmű: az egyik pont szerint ugyanis csak az kaphatna jogot, aki már április 8-át megelőzően is rendelkezett tartózkodási engedéllyel vagy ujjlenyomatos fényképmásolattal, illetve az eddigi munkavállalását is igazolni tudja, egy másik pontban viszont úgy határoztak, hogy a kérvényt munkaadói igazolás nélkül is be lehet nyújtani.

Emiatt egyébként az olasz társadalom többsége is elítéli az új törvényt.

Szomráky Béla úgy véli: a baloldal ezzel újabb voksolókat szeretne nyerni magának, hiszen a letelepedési engedélytől már nem áll messze a szavazati jog megadása, főként, hogy egy másik terv szerint azt is bevezetnék, hogy aki Olaszországban született, automatikusan kapjon állampolgárságot, de még az ott folytatott, akár általános iskolai tanulmányok esetében is megadnák ezt. A szakértő szerint viszont a gazdasági és társadalmi problémákat ezek az esetleges jogszabályok nem oldanák meg, hiszen pl. a mezőgazdaságban tapasztalt emberekre lenne szükség, ráadásul a bevándorlók többsége nem is akar Olaszországban maradni és dolgozni, hanem menne tovább más európai államokba.