+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

A Facebook egy új testületet hozott létre, amely vizsgálhatja a megjelent bejegyzések valóságtartalmát, adott esetben pedig törölheti azokat, vagy akár a felhasználót is letilthatja. A Századvég jogi szakértője a Karc FM-en emlékeztetett, hogy ez eddig is működött a portálon, és a legtöbb esetben épp a konzervatív gondolkodókat érintette a cenzúra. Ifj. Lomnici Zoltán szerint azonban eközben a Facebook nem ad választ egy sor, az adatvédelemmel kapcsolatos kérdésre, hiszen előfordulhat, hogy az információkat – reklám céljából – harmadik személynek adja ki.

A Századvég Alapítvány ezért nyílt levélben fordult az Európai Bizottsághoz, amelyben kitérnek az új facebook-bíróság és a nemrég bevezetett szigorú egységes uniós adatvédelmi szabályozás, a GDPR között mutatkozó ellentmondásokra is. Ifj. Lomnici Zoltán hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottságnak lépnie kell az ügyben, hiszen az uniós testületek nem cégeket, hanem embereket kell, hogy szolgáljanak.

Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a magyarországi tranzitzónát ért bírálatok sem utóbbiak érdekében születtek. A kormányzati döntést legutóbb – egy jogvédő szervezet beadványának hatására – az Európai Bíróság kritizálta, ami miatt a kabinet meg is szüntette a határ melletti zónát, amelyben a menekültkérelmeket beadók várakozhattak az elbírálás végéig.

Ennek hiányában azonban kénytelenek lesznek azokat a külképviseleteken benyújtani.