+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

A XXI. Század Intézet vezető elemzője a Karc FM-en arra hívta fel a figyelmet, hogy az uniós testület továbbra sem érdemi dolgokkal foglalkozik, hiszen most, a járványhelyzetben is egyes tagállamok jogrendiségével van elfoglalva. Deák Dániel kifejtette, hogy a magyarországi demokrácia újbóli vizsgálata – amelyről újabb uniós plenáris ülést tartottak és amely a koronavírus törvényt vitatott megtárgyalni – ismét az eddig is tapasztalt lejárató kampány része, hiszen – ellentétben az álhírekkel – a magyar rendkívüli jogrend összhangban van az uniós jogtörvényekkel és más államok is hasonló intézkedések mellett döntöttek.

Éppen ezért a szakértő szerint a vita nem a valós ügyet igyekszik feltárni, csupán a magyarországi helyzetről szóló hazugságokat szeretné ismételten bemutatni a tagállamok sajtótermékein keresztül. Deák Dániel szerint a dezinformáció hátterében továbbra is a hazai ellenzéki politikusok állnak, akik folyamatosan bírálják a kormány intézkedéseit, miközben azok az Egészségügyi Világszervezet ajánlásainak is megfelelnek, sőt, látható is az eredményük a vírus megfékezésében.

Ezzel szemben a baloldali településvezetők aligha könyvelhetnek el sikereket a járványügyben, hiszen későn és nem megfelelően reagáltak a fertőzésre, ráadásul a gazdasági lépéseik is megkérdőjelezhetőek. Az elemző rámutatott, hogy – miközben a kormányon számon kérik a szociális intézkedéseket – több városban is komoly megszorításokat vezettek be. Emellett viszont a védekezésre szánt, településenként 1-2%-os gépjárműadót sajnálják az államháztartástól és amiatt csődközeli helyzettel riogatnak.