+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

A 2008-as válsághoz képest jóval kisebb mértékű kárt szenvedtek el a mikro-, kis- és középvállalkozások a koronavírus miatt bevezetett korlátozások nyomán – mondta el rádiónkban György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a foglalkoztatási statisztikák alapján az elmúlt két hónapban összesen hetvenezren jelentek meg a munkaügyi hivataloknál és folyamodtak állami segítséghez, ami a munkaerőpiac 1.5 százalékát jelenti. Az államtitkár jelezte: ezekből az adatokból az szűrhető le, hogy a magyar gazdaság a vállalkozások méretétől függetlenül ellenálló és robusztus, amelyben valószínűleg komoly szerepet játszik a kormány gazdaságvédelmi akcióterve.

György László emlékeztetett: ennek az akciótervnek a keretében új pályázati felhívás jelent meg a mikro-, kis- és középvállalkozások támogatására 50 milliárd forintos keretösszeggel, ami a vállalkozások hatékonyságának növelését, a munkahelyek megtartását és új munkahelyek teremtését segíti.
Először a központi régión kívüli, a konvergenciarégiókban működő kkv-k jelentkezhetnek, de hamarosan megjelenik az a felhívás is, amelyre ugyanilyen feltételekkel lehet majd Budapestről és Pest megyéből pályázni.

Az államtitkár végül arra is kitért, hogy hétfőn indították útjára a nyolchetes ingyenes informatikai továbbképzést, amelyre három nap leforgása alatt több mint 33 ezren jelentkeztek. A program részleteihez az interneten a www.vali.ifka.hu oldalon keresztül lehet eljutni.