+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

El kell érni azokat az édesanyákat, akik több anyatejet termelnek, mint amennyire a gyermeküknek szüksége van. A többlet ugyanis hatalmas segítséget jelent a korszülött osztályokon lévő babáknak, vagy azon beteg, esetleg gyógyszeres kezelés alatt álló anyukák újszülöttjeinek, akiket nem tudnak vagy nem szoptathatnak – tájékoztatta a Karc FM hallgatóit Dr. Sztahanovics Petra, neonatológus, a Szoptatásért Magyar Egyesület elnöke.

Az 1900-as években kezdték el kutatni és bebizonyítani annak tényét, hogy a korábban született gyermekek túlélési esélye sokkal magasabb, ha anyatejjel táplálják őket tápszer helyett. A Magyar- Amerikai Gyermekgyógyász Társaság előírásai alapján az 1500 gramm súly alatti babák ma már kizárólag csak anyatejjel táplálhatók.

A Szoptatásért Magyar Egyesület elnöke viszont hozzátette, hogy hazánkban nagyon kevesen ajánlják fel a többlet anyatejet, ami pedig sok esetben a kicsik életben maradásához járulna hozzá. A koronavírus-járvány következtében is volt kereslet-kínálat csökkenés, de félelmre semmi ok, hiszen a megfelelő higiéniai előírások betartása mellett az anyatejbe nem megy át a vírus, amit egyébként hőkezelnek a leadás után, valamint a donoranya is szűrővizsgálatokon esik át.

Csesznák Anikó interjúja.