+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Kecskés András, közgazdász a Karc FM-en arra emlékeztetett, hogy az euróövezetben eddig is voltak problémák az erősebb és a gyengébb teljesítményű országok különbözősége miatt, de most, a járványhelyzetben ez a gond még inkább szembetűnő lett. A szakértő kifejtette, hogy az olyan államok, mint például Olaszország, – ahol már eddig is bőven 100 százalék felett volt az eladósodottság, – a koronavírus miatti leállás okán még rosszabb helyzetbe kerültek, egyedül pedig nem tudnak talpra állni. Ez ugyanakkor húzza magával a jobb helyzetben lévő államokat is – mint például Németország.

Nem véletlen, hogy a német alkotmánybíróság nem támogatta az Európai Központi Bank segélytervét a rossz helyzetben lévő állmaok államkötvényeinek felvásárlásával kapcsolatban. Hasonlósan tévút a Soros György az amerikai milliárdos javaslata az ú.n. “örökjáradék kötvényekkel” kapcsolatba. Itt ugyanis a tervek szerint a kibocsájtó nem fizetné vissza az összeget, de a fél százalékos kamatszintet örökké folyósítani kellene. Az infláció miatt viszont ez el is tűnik, vagyis a kibocsátó végül “ingyen forrásokhoz juthatna.”

Ahogy azonban telik az idő, ezek a kötvények fokozatosan elveszítik a hozamukat. Mindezek mellett az alapötlet szerinti forrás, az ezer milliárd euró is rendkívül kevés, hiszen Németország önmagában ekkora segítségről döntött első körben a saját gazdaságának fellendítése érdekében. Kecskés András szerint olyan programokra van szükség, amelyek a gazdaság önerejéből is megvalósíthatóak, vagyis amiket a magyar kormány is meghirdetett. Ezekkel ugyanis az állam akár már jövőre is növekedést érhet el. Ehhez azonban fontos a járványhelyzetet leginkább megszenvedő ágazatok speciális megsegítése. Ez szerinte elsősorban a turizmust és vendéglátást érinthetné.

“Ez hónapokig azt jelentheti, hogy adott esetben csak a károkat enyhítik, illetve megmentik a munkahelyeket, csökkentik a cégek veszteségeit, aztán később, ahogy enyhül a válság, egyre rofitábilisabbá teszik az érintett végeket.” Kecskés András hozzátette: a magyar gazdaságot jó alapadatokkal érte a koronavírus, így viszonylag gyorsan talpra állhat.