+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Egy pillanatig sem érdekelte a magyar ellenzéki pártokat, hogy a parlament a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzetben is ülésezett és a kormány a törvényhozás felügyelete mellett folytatta a védekezést. Ennél fontosabbnak tartották kritizálni a kormányt amihez a járvány újabb muníciót jelentett. Kiszelly Zoltán politológus szerint Magyarországon az ellenzéki politikusok csapdahelyzetbe kerültek, hiszen ha támogatják a kormány intézkedéseit, könnyen az ellenzéki összefogáson kívül találhatják magukat. Hozzátette: Magyarország demokrácia és jogállam, így rendkívüli jogrendben is garantált volt, hogy a parlament hozza a törvényeket, a kormány padig rendeletekkel szolgálja a részleteket, a védekezésben ugyanakkor fontos volt, hogy a kormány azonnal reagálni tudjon.

Kisszelly Zoltán felidézte: Donald Trump amerikai elnök kiküldte az embereit, hogy szerezzék be a védőfelszereléseket, “és bizony a repülőtéren egy bőröndnyi pénzt ígértek a keresett eszközökért, hogy a gépeket inkább az USA-ba vigyék.” Európába tehát nagyon komoly küzdelem zajlott január, február, március folyamán a védőfelszerelésekért, amíg Magyarországon nem sikerült – éppen a rendeleti kormányzásnak köszönhetően – Kínából behozni egy maszkgyártó gépsort, Törökországból pedig alapanyagot is kapni hozzá.

Az elemző kiemelte: az operatív törzs beszámolói és a környező országokból érkező hírek mind azt mutatják, hogy megfelelő óvintézkedések betartásával kezelhető a koronavírus fertőzés, így nem tartja meglepőnek, hogy a kormány május végén visszaadhatja az Országgyűlésnek a veszélyhelyzet miatt bevezetett jogosítványokat, és nem gondolja, hogy ezt a kormányfő az ellenzéki pártok nyomására teszi, mint ahogy Gyurcsány Ferenc állítja.

Kisszelly Zoltán úgy fogalmazott: nyilván minden politikus szereti magát ünnepelni. Gyurcsány Ferenc egyébként faék egyszerűségű kommunikátor, mindig magát állítja be az egyik sarokba Orbán Viktorral szemben. Viszont mivel nyilván ő az aki az ellenzéket hajtja maga előtt, ezért nem tud az ellenzék boldogulni. Magyarország nagyjából két-három héttel követi Ausztriát a védekezéssel, a magyar emberek nem hülyék, pontosan látják, hogy mi a helyzet. A vészhelyzet akkor fog végleg elmúlni, hogyha lesz oltóanyag vagy gyógyszer, amivel lehet kezelni ezt a járványt.

Nemzetközi összevetésben a magyar kormány válságkezelési intézkedései összhangban vannak a nyugat- európai kormányok intézkedéseivel – tette hozzá az elemző. A járvány idején pedig a rémhírterjesztők ellen mindenütt fellépnek. Franciaországban például pénzbüntetést kell fizetni, ha valaki valótlan információt ad közre, a Facebook pedig ennél is tovább menve egy bizottságot állít fel, mely a liberális világnézetnek megfelelőlen szűri a közösségi oldalon megjelent véleményeket.