+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

A Médianéző Központ elemzője szerint a bizonyítékokkal azonban máig adósak a balliberális politikusok. Rotyis Bálint kiemelte, a kormány felelőssége a veszélyhelyzetben egyértelmű, ugyanakkor az állampolgároktól is joggal várja el, hogy felelősen cselekedjenek. Ezért sincs igaza Kunhalmi Ágnes szocialista politikusnak, hogy kizárólag az embereknek köszönhető, hogy a járvány kedvezően alakult. Az elemző úgy véli, egyedül hangnemben és stílusban volt negatív változás az ellenzéki pártok kommunikációjában, az ugyanakkor az elmúlt 10 évben konstans, hogy a kormány valamennyi intézkedésével szembehelyezkednek.

Úgy fogalmazott: ma már ott tartunk, hogy a kormány azért hibás, mert túl sok egészségügyi eszközt vett, de azt is felróják, hogy vagy nem szigorított megfelelő mértékben és elég gyorsan, vagy azt kritizálják – ahogy Karácsony Gergely főpolgármester ma már naponta az asztalra csap – hogy miért nem lazít a szabályokon nagyobb tempóban.

Ehhez hasonló ügy a felelősség teljes áthárítása az ellenzéki oldalon. Az országért ugyan a kormány a felelős, de vannak más szereplők is, mint például az önkormányzatok. Budapesten pedig a magyar baloldal van “kormányon” a döntéseket nekik kell meghozni és a felelősséget is nekik kellene vállalni. Ehelyett azt látjuk, hogy a budapesti önkormányzat semmiért nem felelős, minden, ami rosszul sül el azért Orbán Viktor a felelős és ha valami jó történik, akkor azt szerintük Karácsony Gergelynek kell megköszönni.

Az elemző szerint az ellenzéki pártok a vírus idején is a „minél rosszabb annál jobb” elvet vallják”, amit jól példáz Arató Gergely DK-s politikus legutóbbi kijelentése, aki azon sajnálkozott egy interjúban, hogy a kormány intézkedéseinek köszönhetően alacsonyan maradt a koronavírusban elhunytak száma. Rotyis Bálint arról is beszélt, hogy a magyar ellenzéki pártok kritikáira nyitottak a nemzetközi balliberálisok, akik csalódottan vették tudomásul, hogy az Európai Bizottság helyben hagyta a magyarországi rendkívüli jogrendet.

Mivel a hazai ellenzék és a nemzetközi bal- és liberális erők felháborodtak, hogy az EB szerint Magyarországon nincsen diktatúra, ezért a Bizottság is változtatott a kommunikációján: bár korábban elismerte, hogy a törvény nem ütközik uniós elvekbe, utóbb úgy fogalmaztak, hogy “továbbra is megfelelő kontextusban kell vizsgálni ezt a dolgot, és így már lehet, hogy aggasztó a helyzet.” A Médianéző Központ elemzője úgy látja, a magyar jogállamiságot érintő uniós támadásoknak nem vet véget, ha a kormány visszaadja a parlamentnek a koronavírus miatt bevezetett jogrendben magához vett jogköröket.