+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke a Karc FM-en elmondta, hogy szokásaikkal ellentétben most inkább pénzt gyűjtenek, hiszen a fertőzésveszély miatt fel kellett függeszteniük a tárgyi adományok fogadását, azok fertőtlenítését ugyanis nem tudnák megoldani. Emiatt mostanában nem is szerveznek közösségi osztást, csak célzottan, a rászorulók családoknak adnak ruhákat, ha szükségük van rá.

Anyagilag most elsősorban olyanokat támogatnak, ahol nincsenek tartalékok és így nehezen tudják átvészelni a következő időszakot. A szervezet emellett egészségügyi maszkokat is elkezdett készíteni minden foglalkoztatási programjában. Ezek jelentős részét a hajléktalanoknak és az őket gondozóknak adják, hiszen ők az egyik legveszélyeztetettebb réteg.

A szállókon ráadásul gyorsan végigsöpörhet egy-egy ilyen járvány, hiszen az ott lakók immunrendszere általában gyenge. Győri-Dani Lajos hozzátette: a koronavírus megjelenésének első heteiben még nem nagyon mozgolódtak az emberek, most azonban elkezdtek adományozni a rászorulóknak. Azt reméli, hogy ez a felelősség előbb-utóbb mindenkinél megjelenik, aki megteheti.