+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Komoly kihívás volt rövid idő alatt átallni egy sokak számára teljesen új munkarendre, de az elmúlt évek digitális fejlesztéseinek köszönhetően számos olyan lehetőség a tanárok rendelkezésére áll – például a Nemzeti Köznevelési Portál, a KRÉTA – amely alkalmas digitális tartalmak közvetítésére. A köznevelési államtitkár szerint emellett rengeteg magánfelajánlás is segíti a távoktatást.

Maruzsa Zoltán kiemelte: az új típusú munkarendre történő átállással párhuzamosan felmérik a tanulók és a tanárok otthoni informatikai eszközellátottságát és ahol igény mutatkozik rá, az iskolák jelenleg nem használt eszközeivel segítenek. Az államtitkár kiemelte: felmérések szerint a magyar lakosság internet és az okostelefon ellátottsága meghaladja a 90 százalékot, de lehetőség van a távoktatásban arra is, hogy az egészségügyi előírásokat betartva a diákok kiscsoportokban tanuljanak, vagy analóg módon tartsák a kapcsolatot a tanárral.

Maruzsa Zoltán úgy látja: mivel a távoktatásban nem vesz el időt az iskola megközelítése, vagy a két tanóra között eltelt szünet, az ismeretek átadása sok tantárgy esetében jóval hatékonyabb lehet. Az idei érettségi vizsgákról a járványhelyzetet függvényében egy hónap múlva dönt a kormányzat, de arra kérnek minden érintett diákot, hogy alaposan készüljenek a vizsgákra. Simon-Palov Judit interjúja.