+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Speidl Bianka, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója azzal kapcsolatban fogalmazott így, hogy az Iszlám Állam legutóbbi internetes felhívásában arra utasította híveit: terrortámadások formájában is gyakoroljanak nyomást a „keresztesekre“, akik „legrosszabb rémálma“ vált valóra a koronavírus-betegséggel. A szakértő leszögezte: az európai embereknek felesleges pánikba esniük emiatt, hiszen a terrorveszély már másfél évtizede velünk él.

Felidézte: Európában 2004-ben történt az első tömeges áldozatot követelő terrortámadás, amelyet azóta több ilyen akció is követett. A kutató kitért arra is, hogy a hivatalos statisztikák szerint Szíriában – ahol az Iszlám Állam néhány sejtje elzárt kolóniákban továbbra is működik – mindössze egy koronavírusos beteg van. Speidl Bianka szerint a szíriai állapotok reális felméréséhez nincs meg jelenleg a kapacitás a háború sújtotta országban, az érvényben lévő szankciók miatt pedig a fertőzések kezeléséhez szükséges eszköz- és gyógyszerállomány sem áll rendelkezésre.

A Migrációkutató Intézet vezető kutatója nemrég tért haza Indiából, ahol a napokban kijárási tilalmat rendeltek el a koronavírus-járvány miatt, így a repülőtérről rögtön házi karanténba vonult, ott érte őt utol Simon-Palov Judit.