+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Novoszáth Péter közgazdász szerint nincs ok optimizmusra, de az elmúlt évek gazdasági teljesítményének köszönhetően sokkal jobb a helyzet Magyarországon, mint az Európai Unió számos országába. A szakember úgy látja a koronavírus miatt helyzet jóval bonyolultabb, mint a 2008-as gazdasági válság volt. Most a legfontosabb a munkavállalók egészségének megóvása, mindent el kell követni, hogy a gazdaság ne álljon le és meg kell őrizni a pénzügyi stabilitást. A vállalkozások terheit úgy kell csökkenteni, hogy azok meg tudják őrizni a működésüket, ugyanakkor a költségvetési egyensúly is megmaradjon. Novoszáth Péter úgy látja nincsenek szent tehenek, így az iparűzési adóhoz is hozzá kell nyúlni.

Az összekapcsolt termelési rendszereknek köszönhetően komplett iparágak állhatnak le, így egy ország gazdasági bizonytalansága könnyen átragadhat más államokra. A közgazdász a legfontosabbnak a gazdaság működőképességének megőrzését tartja, így az idei költségvetést szerinte takarékos üzemmódban kell újra tervezni. Ennek része, hogy a bevételekhez kell igazítani a kiadásokat, az extra kiadásokat pedig vissza kell nyesni. Ilyen lehet a közigazgatási rendszerben az államtitkári, az önkormányzatoknál pedig az alpolgármesteri helyek vagy éppen a képviselői juttatások csökkentése.

Novoszáth Péter azt reméli, hogy Kínában a járvány elmúltával helyreálló termelés és kereslet az európai gazdaságra is pozitív hatással lesz. Hozzátette: Magyarország szempontjából bizakodásra ad okot, hogy a német BMW autóipari márka nem állított le a debreceni gyárának előkészületei, az építőipar működése pedig folyamatos. A szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy a gazdaság alakulásában a várakozások legalább olyan fontosak mint a tények, ebből a szempontból pedig az álhírek terjesztése, vagy a politikai széthúzás jelentős kockázatot jelent, ami ellen tenni kell. Pelyach Gergely interjúja.