+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Hosszú konjunktúra ciklusból esik vissza most a világgazdaság. Kecskés András közgazdász a Karc FM Alaphang műsorában felidézte: az elmúlt években különböző világpolitikai eseményekhez próbálták kapcsolni a gazdasági elemzők a válságot, ami azonban mindig elmaradt. Amit még a Brexit sem hozott el, azt most a Kínából induló vírus megtette. A szakember úgy fogalmazott: a mostani járványban valójában az eddig is meglévő gazdasági félelmek csúcsosodtak ki, a koronavírus pusztán összegyűjtötte a félelmek nyalábjait.

A világ vezető tőzsdeindexei még mai is 10 százalék körüli értékeket tudnak esni, ami jelzi, hogy rendhagyó folyamatok zajlanak a gazdaságban. Kecskés András szerint ugyan egyelőre a reálgazdaságban az olyan területek érintettek, mint a turizmus, a szállodaipar, vagy a légitársaságok forgalma, de ezek át fognak szivárogni a klasszikus kereslet-kínálati piacokra. Ez ebben a pillanatban már elkerülhetetlen. A magyar kormány ezért is teszi jól, hogy már most gondol a gazdaság újraindítására, amikor az akut problémán, a vírus terjedésén úrrá leszünk. Mérsékelni ugyanis lehet a következményeket, kivédeni már nem.

Kecskés András úgy látja, hogy egyelőre vészforgatókönyvekben cselekszik az Európai Unió és a világgazdaság is. Az unió vezetői még nem tudják, hogy milyen stratégiához lehet hozzányúlni. Ebből a pánikból táplálkoznak az olyan intézkedések, mint például az olasz légitársaság teljes államosítása és feltőkésítése. Ilyen lépést ugyanis az unió a magyar légitársaság esetében egy évtizeddel ezelőtt még nem engedélyezett, mondván, az a piaci folyamatokba történő tiltott beavatkozás lenne.

Az unió most célhoz rendelten keresi a legalkalmasabb eszközt. Ezek az eszközök viszont szembe mehetnek a korábban alkalmazott módszerekkel. Akármit tesznek is, ez nem lesz rövid és nem lesz könnyű küzdelem. A közgazdász szerint még a lakosságban sem tudatosult, hogy a mostani recessziónak milyen drámai hatásai lehetnek még – nem csak a világgazdaságra, hanem kifejezetten az Európai Unió gazdaságára. Kecskés Andrást az Alaphangban Pelyach Gergely kérdezte.