+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

A kríziskommunikáció szempontjából agyaggalamblövészethez hasonló a mostani helyzet. Perlaky-Papp József kríziskommunikációs szakértő a Karc FM-nek elmondta: ebben a helyzetben a tájékoztatást a lehető legmagasabb szinten kell végezni – ahogy azt a kormány is teszi –, miközben mindig egy kicsit előrébb kell tartani, mint ahol a válság tart. Szerinte ugyanakkor az, hogy az Operatív Törzs naponta tájékoztatja a lakosságot, illetve, hogy lépésről lépésre adagolták az információkat, segített elkerülni az országos pánikot. Az embereket ugyanis minden érdekli a vírussal kapcsolatban, mindenki erről akar hallani,. Ezért is fontos a hiteles tájékoztatás.

Ezzel összefüggésben a közösségi médiáról Perlaky-Papp József azt mondta: ott számos álhír terjedhet, ami negatívan befolyásolhatja a vírus elleni fellépést. Szerinte ugyanakkor van jó oldala is, hiszen ott rendkívül gyorsan eljutnak a hírek az emberekhez, akik ráadásul a tapasztalataikat is meg tudják osztani egymással, segíthetnek a rászorulóknak.

Perlaky-Papp József úgy fogalmazott: a következő időszakban fontos, hogy szövetségek alakuljanak ki a krízis elszenvedői és az azt kezelő között, vagyis a társadalomnak bíznia kell a kormányzati döntésekben és végre kell azokat hajtania, még ha a következmények fájdalmasak is lesznek. Pelyach Gergely interjúja.