+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Lehetett számítani a világgazdaság lassulására, amihez most a koronavírus miatti intézkedések is hozzájárulnak. Csath Magdolna közgazdász a Karc FM-en azt hangsúlyozta, hogy az irreális félelem csak még egy lapáttal rátesz a problémára. Szerinte a várható gazdasági visszaesés hatásai ugyanakkor a megfelelő intézkedésekkel mérsékelhetőek, főként, hogy a kormányzati döntések további segítségeket nyújthatnak a munkáltatóknak és munkavállalóknak.

A szakember rámutatott: a vállalatoknak nem áll érdekében azonnal elbocsátani a dolgozóikat, mert ha pár hónap múlva újra beindul a gazdaság, bajban lesznek. Ezt támogatja egyébként a most bejelentett tehercsökkentés, amely komoly kedvezményeket jelent bizonyos szektorok esetében a járulékok befizetésénél. Csath Magdolna ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy nem „ingyen pénzt” kell osztogatni, nehogy a már eddig is veszteségesen működő cégek a mostani helyzettel igazolják a problémáikat.

A szakértő szerint az elmúlt évek fegyelmezett fiskális politikájának köszönhetően a költségvetésben van még tartalék, amit lehet és kell is használni, így a nagyobb gondok elkerülhetőek. Úgy vélte ugyanakkor, hogy érdemes lenne a jövőben sokkal többet építeni a magyar mezőgazdaságra, amely stratégiai ágazat lehetne, ezzel pedig kiválthatná a külföldi viszonyoknak jóval inkább kitett autóipart. Csath Magdolna egyúttal azt is kijelentette, hogy a válságkezelésbe a kereskedelmi bankoknak is be kell szállniuk, hiszen az elmúlt években rendkívül jó állapotba kerültek, nyereségesek lettek, így vissza kell adniuk valamit az országnak és a lakosságnak. A közgazdászt Varga Flóra kérdezte.