+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke szerint az, hogy a mezőgazdaság az elmúlt 10 évben ilyen mértékben tudott fejleszteni, és az ágazat kibocsájtását másfélszeresére tudták növelni, most biztonságot ad a magyarországi ellátásban. Ez alapvetően járul hozzá ahhoz, hogy a magyar lakosság nyugodt lehessen a belföldi készletek rendelkezésre állásával kapcsolatban. A kormányzat által bejelentett hitelmoratórium ugyanakkor a fejlesztések miatt hiteleket felvevő termelőknek is könnyebbséget jelent. Ez nem jelenti azt, hogy ha valaki megteheti, akkor ne folytathatná a törlesztést.

Győrffy Balázs szerint az input anyagok továbbra is biztosítva vannak a mezőgazdasági termelőknek, a tagállamok kormányai pedig azt szorgalmazzák, hogy az áruszállítás legyen folyamatos, hiszen csak így maradhatnak működőképes a gazdaságok. Emlékeztetett: a koronavírus járvánnyal kapcsolatban számos ágazat – például a zöldség és gyümölcs termesztők, a virágkertészetek vagy a halászatok – nehéz helyzetbe kerülnek, hiszen árbevételük jelentős részét az év ezen időszakában realizálják. Az idei kiesés pedig a következő éveket is érintheti, így a kamara, együttműködve a kormánnyal keresi a kárenyhítési lehetőségeket.

Pestis, influenza, brexit, zöldítés

A jelenlegi helyzet komoly kihívást jelent a falugazdász hálózatnak is, mely amellett, hogy tanácsokkal segíti a nehéz helyzetbe került termelőket, a következő egy hónapban a mintegy 400 milliárd forintos uniós agrártámogatási igényeket is összegeznie kell.

A kamarai elnök szerint a megváltozott helyzethez az uniós agrárpolitikának is alkalmazkodni kell, így a következő időszakban – az államháztartási kritériumokhoz hasonlóan – a környezetvédelmi előírásokon is enyhíteni szükséges. Győrffy Balázs hangsúlyozta, nem várható el, hogy a termelők a csökkenő források mellett erejükhöz képest jóval nagyobb szerepet vállaljanak a társadalmi felelősségvállalásból. Pelyach Gergely interjúja.