+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Erre bíztat minden adóst a Money.hu elemzője. Trencsán Erika a Karc FM-en arról beszélt, a kormányfő által bejelentett, és az év végéig terjedő hitelfizetési moratórium automatikusan vonatkozik valamennyi szerződésre. Tennivalójuk azoknak van, akik a következő kilenc hónapban a megszokott ütemezés szerint továbbra is fizetni szeretnének Arról, hogy ezt hogyan tehetik meg hamarosan jelzést kapnak a pénzintézettől.

A pénzügyi szakember kiemelte, a hitelfizetési moratóriummal az ügyfelek halasztást kapnak, vagyis kilenc hónappal lesz hosszabb a törlesztési idő. Mivel a moratóriumot jogszabály rendezi, nincs szükség szerződés módosításra. Trencsán Erika ugyanakkor arra bíztat mindenkit, ha anyagi helyzete megengedi folytassa a törlesztést, mert nem tudható, hogy a következő évtől hogyan változnak a kamatok.

A hiteltörlesztés felfüggesztése több millió szerződést érint, ami a bankszektornak jelentős bevételkiesés a hitelek bedőlése azonban még nagyobb károkat okozna. Másik jelentős segítség, hogy az újonnan felvett fogyasztási hitelekre érvényes teljes hiteldíj mutatót a pénzintézeteknek egységesen a jegybanki alapkamat plusz 5 százalékbanban határozzák meg, ami a gyakorlatban jelenleg 5,9 százalék.

A bankoknak most át kell árazniuk ezen termékeiket, így átmenetileg felfüggesztették az értékesítést. Trencsán Erika arra figyelmeztetett, hogy a THM egységessége mellett a pénzintézetek továbbra is fenntartják a hitelbírálat jogát, így abban lehetnek eltérések, hogy az egyes bankok mit fogadnak el jövedelemként az ügyfelektől.