+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Ifj. Lomnici Zoltán, alkotmányjogász a Karc FM-en arról beszélt, hogy a balliberális médiumoktól, civil szervezetektől még most is csak a folyamatos kritika hallatszik a kormányzati intézkedésekkel összefüggésben, ugyanakkor az ellenzéki pártok mintha önmérsékletet tanúsítanának. Úgy fogalmazott: a magyar kabinet a legliberálisabb környezetben kénytelen mozogni, hiszen a vele egyet nem értők elsődleges feladata, hogy mindenáron megakadályozzák a konzervatív-keresztény politika érvényesülését.

A szakértő rámutatott, hogy az Egyesült Államokban is képesek voltak összefogni a különböző erők a 2001-es terrortámadás idején, de most Olaszországban a kormányt egyébként gyakran bíráló Matteo Salvini, a Liga elnöke is a háttérbe vonult, hiszen ő is tudja, hogy most a nemzeti egység élvez előnyt.

Ifj. Lomnici Zoltán példaként említette a koronavírus miatti karanténban a járványügyi szabályokat súlyosan megszegő irániak kiutasítását, amelyet a Magyar Helsinki Bizottság megakadályozott, illetve az egyes médiumok részéről tapasztalható viselkedést, amikor elhallgatnak vagy elferdítenek tényeket. Kifejtette, hogy a napokban több olyan cikk is megjelent, amelynek a címe erősen félrevezető volt, ráadásul a tartalom is kifogásolható.

A szakértő szerint ugyanakkor úgy tűnik, hogy az ellenzék felismerte a helyzet súlyosságát, hiszen a pártpolitikát háttérbe szorítva most kevésbé kritikusak. Ebben azonban az is szerepet játszhat, hogy a kormánynak még mindig óriási a társadalmi támogatottsága, a járványügyi intézkedéseket a lakosság 80-90% támogatja, jónak, sőt, szükségesnek tartja.