+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Ismét felfelé ívelő szakaszban vannak a német-magyar politikai kapcsolatok. Kiszelly Zoltán politológus felidézte, hogy a mélypont 2015 volt, a migrációs válság csúcspontján, az eltérő álláspontok miatt. Szerinte azóta Angela Merkel kancellár is elismerte a magyar migrációs politika helyességét, dicsérte a magyar gazdaság teljesítményét és azt, hogy a magyar kormány jól használja fel az uniós forrásokat. Hozzátette: vannak még konfliktusos területek a két ország között, ilyenek a következő uniós költségvetés elosztása, a migráció és a szuverenitás kérdése, hogy a döntések hol szülessenek meg.

Most azonban azt nézik, hogy mi az ami összeköti a két országot és azt erősítik. A politológus szerint a németek számára is fontos, hogy a nagy német autógyárak ne maradjanak le az amerikaiaktól és Európa is versenyképes legyen, ebben pedig Magyarország is sokat segíthet. Nyitott kérdés, hogy bár a németek befizetik a britek miatt kieső pénzt, még nem tudni, hogy abból mennyi jut hazánknak.

Kiszelly Zoltán beszélt arról is, hogy a német belpolitika most bizonytalan időszakot él, mert Angela Merkel utódja Annegret Kramp-Karrenbauer a CDU elnöke távozni akar posztjáról és nem akar kancellárjelölt sem lenni. A politológus szerint ez azért van, mert Angela Merkel gyakran átnyúlt utódja feje felett, ő hozta meg helyette a döntéseket és távol akarja magától tartani riválisait. Merkel úgy megy, hogy jön – fogalmazott az elemző. Szerinte Angela Merkel arra játszik, hogy 2021 után is kancellár maradhasson és ez a koalíciós partner, a szociáldemokraták érdeke is.

Angela Merkel kancellár Berlinben találkozott Orbán Viktor magyar kormányfővel. A találkozó után dicsérte a magyar gazdaság teljesítményeit, az alacsony munkanélküliséget és kutatási-fejlesztési együttműködésekre tett javaslatot. Az elmúlt években csúcsot döntött a magyar-német kereskedelmi forgalom, amely tavaly meghaladta az 55 milliárd eurót.