+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Fontos lenne, hogy minél előbb szülessen döntés a Kúrián, mert a feszültség egyre nő a településen – mondta a Hangolóban az Emberi Erőforrások Minisztériuma államtitkára. Rétvári Bence szerint az alperesek ezért fordultak sürgősségi beadvánnyal a Kúriához. Ha nem születik soron kívül döntés, akkor csak ősszel döntenek, pedig fontos lenne, hogy nyugvópontra kerüljön az ügy.

Rétvári Bence megismételte: a képzés és oktatás többet segíthetne az érintett fiatalokon, mint a készpénz. Beszélt arról is, hogy a bírósági eljárás során az érintett 62 családból 11-en nyilatkoztak úgy, hogy a pénz egy részét képzésre fordítanák. Elmondta azt is, hogy január végén minden család levelet kapott, hogy megtudják, nyitottak-e a képzésekre? Eltelt két hét és senki sem válaszolt a levelekre!

A politikus szerint a romákat képviselő alapítványnak nem célja, hogy valódi karitatív tevékenységet végezzen, egyetlen céljuk, hogy szegregációs pereket indítsanak, jogilag nyomást gyakoroljanak és ezek a perek eljussanak a különböző szintű európai bíróságokra. Bevételeik 95 százaléka a Soros-féle alapítványoktól származik, le akarják járatni Magyarországot a nemzetközi fórumokon – mondta az államtitkár.

Szerinte a Kúriának azt is tisztázni kell majd, hogy milyen konkrét hátrány érte a diákokat az elkülönített oktatás miatt és nem bizonyított a károkozás mértéke sem. Beszélt arról is, hogy a kormány ajánlata a nyelvi, informatikai képzés. Hangsúlyozta, hogy a szakma tanulás egy életre szól, míg az egy összegben kifizette összeg nagyon gyorsan elfogyhat.

Az alperesek, a tankerület és a gyöngyöspatai önkormányzat most sürgősségi kérelemmel fordult a Kúriához. A bíróság korábbi döntése után az alpereseknek 100 millió forintot kellene fizetniük a roma tanulók családjainak, mert a Nekcsei Demeter Általános Iskolában 2004 és 2017 között egymástól elkülönítve, szegregáltan tanították a roma és nem roma diákokat.