+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

A jövő az élelmiszeriparban is a termelékenység és a hatékonyság növelése, amelyhez az Ipar 4.0 és a digitalizáció számos új lehetőséget kínál – mondta el rádiónknak Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár. Felidézte, hogy a most véget érő uniós ciklusban összesen 360 milliárd forint támogatásban részesült az élelmiszeripari szektor. Az ágazatban látványos eredményeket főként a közepes és nagyvállalatok képesek felmutatni, és bár az egész ágazatot tekintve 10 százalék alatti arányt képviselnek, tőlük származik a teljes belföldi árbevétel több mint 80 százaléka és az exportárbevétel 90 százalékot meghaladó része, emellett ezek foglalkoztatják az szakdolgozók mintegy háromnegyedét – fűzte hozzá.

Zsigó Róbert szót ejtett az élelmiszerbiztonsági ellenőrzések hatékonyságának növeléséről is, amelynek érdekében a szaktárca további területekkel bővíti a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, azon belül a kiemelt ügyek igazgatóságának feladatkörét. A következő években mintegy 8 milliárd forint ráfordítással egységes, központi laborbázist is kaphat a hatóság. A politikus jelezte: az új ciklus jelszava az innováció, ennek jegyében a következő hét évre az ipar szereplőivel, illetve az érdekképviseletekkel egyeztetve 9 beavatkozási pontot és mintegy 40 intézkedést határoztak meg, egyaránt szem előtt tartva a termelők és a fogyasztók igényeit. Az államtitkár hozzátette: az agrártárca kiemelt feladatának tekinti a Magyar Élelmiszerkönyv felülvizsgálatát, átdolgozását és hatékonyabbá tételét, az év első felében pedig megkezdik munkáját a megújult Élelmiszerkönyvi Bizottság és a szakbizottságok.