+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Döbbenetes az Egyesült-Királyság kiszolgáltatottsága az unió piacának – fogalmazott a Karc FM-en Tóth Péter, az Agrár-Európa Kft. ügyvezetője. A Berlin és London közötti kereskedelem 3,5 milliárd eurónyi német többletet mutat. Ezt a brexit után kieső eredményt viszont az egyik oldalon pótolni kell, a másik oldalon pedig új piacok irányába eladni. Tóth Péter ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a német agrár-külkereskedelem bizonytalansága az unió egészére hatással lesz.

Tóth Péter úgy látja, hogy a Németországban bentragadó árumennyiség a többi tagállamot – így Magyarországot is – nehéz helyzetbe hozhatja. Olyan kereskedelempolitikai körülmények jöhetnek ugyanis létre, amelyekben nem fogja megérni exportálni a német agrártermékeket Nagy-Britanniába, az el nem adott mennyiséget viszont Berlin erőből tudja – akár dömpingtermékként – szétteríteni a többi tagállamban, elsősorban a kisebbekben.

Újabb tejháború fenyeget?

A szakértő elmondta, a leginkább érintett termékkör az élelmiszeriparon belül is a hús és tejtermékek ágazata. Tóth Péter emlékeztetett: Magyarország az elmúlt évtizedben sokszor tapasztalata, mit jelent az, ha valamilyen felesleg keletkezik a német, lengyel vagy akár a szomszédos szlovák termékek piacán. A németországi tejipar gerincét ráadásul olyan nagy vállalatok alkotják, amelyek még engedményeket is meg tudnak engedni maguknak az árszabásban, ezzel pedig a töredezettebb és kisebb piacon működő szereplők – mint például a magyar gazdálkodók nem tudnak versenyezni.

Az Agrár-Európa Kft ügyvezetője szerint az unió helyzetét nehezíti, hogy miközben kiesik egy fontos felvevőpiaca nyugaton, aközben változatlanul érvényben vannak a kereskedelmi korlátozások Oroszország irányába is. A brexit után bent ragadó termékeket ugyanis át lehetne irányítani a nagy keleti felvevőpiacokra. Az EU-n kívüli exportot közben már eddigi is maximálisan kihasználták, ahol ráadásul rendszerint szintén túlkínálat van – tehát ott is nehéz lesz elhelyezni a fölöslegessé váló német termékeket.

Idén ugyanakkor még mindenképpen életben vannak a szabadkereskedelmi körülmények az unió és Nagy-Britannia között, így van még egy év felkészülési idő erre a helyzetre. 2021-től viszont Tóth Péter komoly importnyomásra számít.

Washington is a startpisztolyra vár

A szakértő szerint az, hogy Nagy-Britannia csak 40 százalékban képes az önellátásra, szükségessé teszi számára, hogy megpróbálja fenntartani a kapcsolatot az unió piacaival. Az Európai bizottság elnöke és a brit miniszterelnök közötti tárgyalások után Ursula von der Leyen beszélt is arról, hogy Nagy-Britannia a kilépés után is hozzáférhet a közös piac egyes elemeihez. Mindezek ellenére London szempontjából egyszerűbbnek látszik a helyzet, hiszen többek között az Egyesült Államok elnöke is jelezte, hogy kész új kereskedelmi megállapodást kötni a szigetországgal. Pelyach Gergely interjúja.