+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Nem szabad felülni a hangulatkeltés céljával megfogalmazott ellenzéki szalagcímeknek, nincs pánikhangulat a Fideszben és a konzervatív gondolkodói táborban – jelentette ki a Karc FM-en a Századvég Alapítvány kuratóriumi elnöke. G. Fodor Gábor arra reagált, hogy a balliberális sajtóorgánumokban a kormánypártok előtt álló kihívásokról szóló politológiai elemzését úgy közvetítették, mintha abban a Fidesz 2022-es bukását vetítené elő. A 888. hu főszerkesztője egyrészt felhívta a figyelmet arra az egyedülálló politikai teljesítményre, amit a konzervatív oldal az elmúlt 10 évben produkált: a 3 választási győzelemre, amelyből kettőt kormányzati pozícióból ért el, arra, hogy koalíciós kényszer nélkül tudott kormányképes erőt felmutatni, hogy a kormányzati elképzeléseknek érvényt tudott szerezni, miközben megakadályozta, hogy az ellenzék képes legyen valódi alternatívát felmutatni. G. Fodor Gábor szerint ez a versenyelőny nem veszett el, hiszen a Fidesznek van egy Orbán Viktora, jól szervezett struktúrája, tudja mit akar és a társadalmi többség is mögötte áll – ezekre nyugodtan lehet építkezni, csak finomhangolásokra van szükség.

A fiatalok megszólítása a kulcs?

A fiatalok megszólításának problémája nem csak a Fidesz, hanem szerte Európában minden hagyományos politikai erő számára kihívás, hiszen van egy koránál fogva lázadó generáció, amely nem a hagyományos tömegmédiumokat fogyasztja, az online térben él, ráadásul nehezen lehet bevonni a politikai piacra. Az Európai statisztikák ugyanis azt mutatják, hogy az átlag választók a 40-50 éves korcsoportból kerülnek ki, a fiatalok jelentős része nem is vesz részt a voksolásokon. Ebből adódóan G. Fodor Gábor a Momentum-jelenséget sem tartja túlságosan aggasztónak, szerinte ugyanis Fekete-Győr Andrásék generációs pártként lehet, hogy nagyobb hatásfokkal érik el a fiatalokat, mint más, hagyományos tömörülések, de egy tömegdemokráciában, ahol a választásokon a többséget kell elérni, minden társadalmi csoportot meg kell tudni szólítani. Ráadásul az egyetemekről frissen kikerült huszonévesek érdekei, preferenciái pár év alatt is jelentősen változnak, például miután családot alapítanak.

Van jobboldali válasz a klíma-kihívásra

Új témát kellett keresnie a balliberális oldalnak, miután kiderült, hogy a migrációs vitában egyértelműen az Orbán Viktor vezette Fidesznek lett igaza és nyilvánvalóvá vált, hogy a józan ész azt diktálja: a bevándorlás-ellenes, keresztény, nemzeti érdekeket képviselő politikának van létjogosultsága Európában – emlékeztetett a Századvég Alapítvány kuratóriumi elnöke. A politológus szerint azonban az, aki figyelmesen olvasta az elmúlt hetek híreit, már felfedezhette, hogy a Fidesznek van válasza az ellenzék lobogójára tűzött klíma-problémára. A kormányoldal ugyanis kimondta, hogy a válság létezik, de nem szabad hagyni, hogy a kezelésének költségeit az átlagemberek, a fogyasztók, vagyis maguk a választók fizessék meg. A Fidesz szerint a legnagyobb szennyezőknek és a multinacionális cégeknek kell vállalniuk ezeket a költségeket szolidáris alapon. Ehelyett azonban a januártól életbe lépett zöldítési szabályok az autóiparban például úgy valósulnak meg, hogy a környezetbarát technológiák plusz költségeit a felhasználók, vagyis a családok fizetik meg. Simon-Palov Judit interjúja.