+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Farkas Örs, politológus a Karc FM-en rámutatott, hogy a fővárosi összefogás – élén a főpolgármesterrel – egyelőre csak az éghajlatváltozás hatásait hangsúlyozó döntést tudott hozni, ráadásul a klímavészhelyzet kihirdetése sem konkrét lépés. Az oktatás és az egyészségügy elsődlegessé tétele még várat magára, sőt, utóbbit jelenleg csak hátráltatja a Fővárosi Közgyűlés döntése, amely szerint nem támogatják a dél-pesti centrumkórház megépítését, illetve az ágazatot érintő forrásbővítést sem. Ezzel szemben a meghirdetett stadionstopot már most feladták, hiszen engedtek az atlétikai csarnok megépítésének, miután azt a lakosság és a sportolók többsége is szorgalmazza. Farkas Örs szerint azért, hogy emiatt ne legyen az ellenzéknél arculatvesztés, a kampányban hangoztatott ígéretekkel egybevágó, populista látszatfeltételeket szabtak meg, amelyek azonban lényegében már most megvalósultak.

A szakértő példaként a közlekedési fejlesztések melletti kormányzati elköteleződést hozta fel, amelyet külön kért a főpolgármester, miközben ez – szemben a 2010 előtti baloldali városvezetéssel és kabinettel, amelyik csupán pár villamosbeszerzést hajtott végre, illetve elindította a korrupciós négyes metró beruházást – egyértelműen megvalósult a 2010 óta eltelt időszakban. Utóbbi időszakhoz sorolta, hogy logikusabbá, követhetőbbé vált a közlekedésszervezés, – például a FUTÁR rendszer és fonódó villamoshálózat – de megújult a géppark is. Látszik, hogy a kormány elkötelezett volt a budapesti közösségi közlekedés fejlesztése mellett.

Farkas Örs arra is emlékeztetett, hogy a baloldal takarékosságot és fenntarthatóságot hirdetett a választási kampányában, ennek ellenére mégis több pozíciót osztottak szét és magasabb fizetéseket adtak már az elmúlt hetekben. Ide sorolta a főpolgármester-helyettesek, vagy a kerületi polgármester-helyettesek számát. Előbbi esetében a korábbi három helyett öt felelőst neveztek ki, ami 200 millió forintos többletköltséget jelent Budapestnek öt év alatt, de a kerületekben is több alpolgármester és tanácsnok van, valamint a bizottságok száma is nőtt. Ráadásul egyes városrészekben úgy emelik a juttatásokat, hogy közben másoktól – épp a pénzhiányra hivatkozva – elvesznek. Ilyen Józsefváros is, ahol a polgármester Pikó András fizetése nőtt, de a kerületi szociális és egészségügyi dolgozóknak eddig járó 13. havi jutalmat megszüntetik – miközben egyébként az előző vezetés többlettel adta át a városrészt.

A helyett tehát, hogy Karácsony Gergelyék és az ellenzékiek a fővárosban ígéreteiknek megfelelően valóban összehúznák a nadrágszíjat, ehelyett az összes pártot megpróbálják kifizetni. Farkas Örs szerint a pozíciók osztogatásának oka az, hogy a választási győzelem után minden párt benyújtja a számlát. Úgy vélte azonban, hogy ezen ügyek miatt lassan elfogy az az ellenzéki lendület, amelyet a fővárosi irányítás megszerzése táplált. Ráadásul azon esetek sem kedveznek a baloldalnak, hogy míg a magánéleti botrányba keveredett győri polgármester, Borkai Zsolt lemondott, addig a kispesti Lackner Csaba, aki a közpénzek megszerzéséről értekezett egy rejtett kamerás felvételen, továbbra is önkormányzati képviselő.

Farkas Örs szerint ezek a politikai lépések mind azt mutatják, hogy az ellenzék távolról sem az a szűz lány, akinek magát hirdette a kampányban, ráadásul az elmúlt nyolc évben nem nagyon volt arra lehetőség, hogy ez kiderüljön, hiszen nem sok helyen kaptak lehetőséget. Most viszont az első adandó alkalommal, amint pozícióhoz jutnak, újra kimutatják a foguk fehérjét. Mindemellett éppen azok kezdik megint szervezni az ellenzék életét, akikre 2010-ben a magyar választók nagyon nagy arányban mondtak nemet. Farkas Örs emlékeztetett, hogy a baloldal fővárosi térnyerése után szinte egyből megjelent Budapesten Gyurcsány Ferenc, volt miniszterelnök és politikai holdudvara. (fotó: PestiSrácok.hu)