+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Nyugat-Európában már több szektorban érezteti hatását a gazdasági visszaesés. Novoszáth Péter közgazdász szerint a nyugati tartós fejlődés motorjai egyre gyengébbek, amiben egyértelműen ki fog ütközni, hogy mely országok nem tudták átstrukturálni saját gazdaságukat. Ha viszont a jövőben valóban a nagyobb hozzáadott értéket képviselő termékek és munkahelyek iránt nő a kereslet, abból Magyarország nyertesen jöhet ki.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense a Hangolóban kifejtette: akik időben előre menekültek, és felfigyeltek a világ változásaira, javítottak a versenyképességükön, új típusokat, új technológiákat vezettek be – nem sajnálva erre a forrásokat – azok előnyösebb helyzetbe kerülnek. Szerinte Magyarországon az újraiparosítási gazdaságfejlesztési stratégia, és az, hogy ezzel sikerült vonzóvá tenni a külföldi tőke előtt, komoly esélyt kínál arra, hogy az ország ismét kedvezően jöjjön ki az újabb átrendeződési időszakból.

Szerinte Magyarországon egyébként sem olyan rossz a helyzet, mint a világ más részein, ahol akár teljes üzemeket zárnak be. Az autóiparhoz kapcsolódó egyes gyárak Olaszországban vagy Malajziában is megszüntették a gyártást, mások új, olcsóbb munkaerőt kínáló térségbe költöznének, de a megoldások között felvetődnek újabb fúziók, összeolvadások is egyes cégóriások között. Magyarországon viszont már az új, innovatív szemlélet érvényesül az itt lévő nagy autógyárak esetében, ami a gyártáshoz szükséges tudást, a magasabb hozzáadott értéket helyezi előtérbe. Ennek jele, hogy több száz mérnököt vettek fel a nagy gyárak az elmúlt évben is.

Novoszáth Péter szerint ugyanakkor egyes ágazatokban ennek ellenére elkerülhetetlenek a leépítések, a kérdés az, hogy a gazdaság szerkezete alkalmas-e már arra, hogy az átmenetileg munka nélkül maradókat azonnal felszívja. A közgazdász szerint mostanra e téren is jók az alapok, az viszont most fog elválni, hogy például a munkaügyi központok fel vannak-e készülve a várható helyzetre.