+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

A vastag- és végbélrák a második leggyakoribb daganatos megbetegedés Magyarországon és a daganatos halálozásban is második helyen áll. Évi 11.000 új esetet fedeznek fel az orvosok és csaknem ötezer embert veszítünk el – mondja Prof. Dr. Polgár Csaba, tanszékvezető egyetemi tanár, az Országos Onkológiai Intézet főigazgató főorvosa.

Életmentő és fájdalommentes szűrővizsgálat

A Magyar Nemzeti Rákellenes Program részeként tavaly novembertől elindult a szervezett népegészségügyi vastagbélrák szűrés, amelyre az 50 és 70 év közötti lakosság kap meghívót. Ez ingyenes és fájdalommentes vizsgálat, ami a rejtett vérzést mutatja ki. Ebből ugyanis 8-10 év alatt fejlődik ki a daganat, tehát egy időben elvégzett szűrővizsgálat megelőzheti a rák kialakulását. Csak azokat hívják be vastagbéltükrözésre, akiknél a labor pozitív eredményt mutat.

Eddig 524.000 érintett lakos kapta meg a szűrésre felszólító levelet és 136.000 minta érkezett már vissza. Közülük 11.000 embert kellett behívni tükrözéses vizsgálatra, tehát az átszűrt esetek nyolc százalékában van szükség colonoscopiára. A 11.000 vizsgálatból 1793 esetben találtak a rákot megelőző állapotot, és 200 esetben találtak már korai daganatot az orvosok. Ez azt jelenti, hogy a pozitív tesztet adott betegek két százalékánál találtak tényleges elváltozást. A szűrővizsgálat egyik célja, hogy elérjék, hogy a lakosság 75 százaléka visszaküldje a tesztet, és még időben észre vegyék az elváltozást.

Gyógyulási esélyek

Amennyiben időben megtalálják a betegségre utaló jeleket, úgy jó esély van a gyógyulásra. „Akit rákmegelőző állapotban kiszűrtünk, azokból az esetekből nem lesz daganat,” ezzel hosszabb távon is csökkentheti az esetek gyakoriságát, és rövid távon is már 35 százalékkal csökkentheti a daganatos elváltozást a szűrővizsgálatokon való részvétel. Ha a nagyon kezdeti rákot, egy vérző polipot sikerül felfedezni, akkor a tükrözéses vizsgálat során ezt eltávolítva, a colonoscópia egyben terápiás megoldás is lehet.

A szakember hangsúlyozta: hogyha 35 százalékkal sikerülne csökkenteni a halálozást, az azt jelentené, hogy 1000-1500 halálesetet sikerülne elkerülni. Ez pedig beleillik a Nemzeti Rákellenes Program célkitűzéseibe, miszerint 2030-ig 10 százalékkal csökkentsük a daganatos halálesetek számát. Back Réka interjúja.