+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Budapest új vezetésének nincsen morális alapja arra, hogy augusztus 20-án Szent Istvánra emlékezzék, miközben felfüggesztették az őt ábrázoló szobor felállítását – fogalmazott a Hangolóban Székesfehérvár polgármestere. Cser-Palkovics András szerint szimbolikus üzenete van annak, hogy a Fővárosi Közgyűlés éppen első, alakuló ülésén utasította el a szobor felállítását. Ilyenkor ugyanis azt kellene keresni ami összeköt egy közösséget, gesztusokat kell tenni a település felé, ők viszont azonnal a konfliktust keresték. Cser-Palkovics András szerint nem lehet összehasonlítani Lukács Györgyöt – akinek a szobra korábban azon a helyen állt – államalapító királyunkkal.

Hangsúlyozta, hogy nem a tűzijátékot vagy a légiparádét akarják elvenni Budapest elől, hanem az állami megemlékezést. Akár évente felváltva lehetne ezeket a központi ünnepségeket Székesfehérváron és Esztergomban tartani, mert mindkét város szorosan kötődik Szent Istvánhoz. Cser-Palkovics András azt is kezdeményezni fogja, hogy amíg nem találnak méltó helyet a szobornak, addig ne is emlékezhessenek rá Budapesten.

Szerinte az országnak van fővárosa és nem a fővárosnak országa. A Budapesten született döntések nem állnak meg a főváros közigazgatási határainál, azok az egész országra kihatnak. A fővárosi közgyűlés egyéb döntéseivel kapcsolatban Cser-Palkovics András azt is felidézte, hogy ha Budapest lemond bizonyos kormányzati forrásokról az egészségügy fejlesztésével kapcsolatban, azokat ő szívesen fogadja a Szent György Kórház fejlesztésénél.