+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Világszinten egyedülálló, ahogyan a magyar kormány az üldözött keresztények mellé állt: az, hogy a szükséget szenvedők ügyét nem mossa össze semmi mással, a megsegítésükre pedig pénzt és szervezetet rendelt – mondta el a Karc FM-en Hölvényi György, a keresztényüldözésről szóló második nemzetközi konferencia után. A kereszténydemokrata EP-képviselő szerint ennek a hozzáállásnak nagyon fontos üzenete van: amellett, hogy a célzott támogatások egy része mostanra célba ért és új iskolák, kórházak épültek, Észak-Irakba pedig vissza tudtak telepíteni 1300 embert, sikerült elérni azt is, hogy a vallásszabadság ügye szerte Európában fontossá vált, vagyis „rést ütöttek a közöny falán”.

Ismeretlen utakon a magyar ellenzék

Csak akkor lehet valóban bízni az Ursula von der Leyen által összeállított új Európai Bizottság elfogadásában, ha a testület már megkapta az Európai Parlament támogatását – fejezte ki aggodalmait a politikus néhány órával a strasbourgi szavazás előtt. Hölvényi György szerint ugyanis az a szokatlan támadássorozat, ami már a bizottsági tagok meghallgatásánál is megmutatkozott, okozhat még meglepetéseket. A képviselő kifejtette: az eltelt 16 évben, amióta az európai politikában dolgozik, még soha nem tapasztalta a magyar érdekek ilyen szintű feláldozását az aktuális ellenzék részéről, amit egyébként a magyar balliberális ellenzéki politikusokat befogadó európai frakciók számos tagja is döbbenetesnek tart. Ezzel együtt – ahogy a képviselő fogalmazott – ez valószínűleg egy jól kitalált és felépített politikai marketingtevékenység, amit „kellő nyugalommal és testtartással kell figyelni”.

Merre indul a Néppárt?

A Fidesz-KDNP pártszövetség megfelelő alázattal viseli és figyeli az Európai Néppárt útkeresését – felelte Hölvényi György az EPP zágrábi, tisztújító kongresszusával összefüggő kérdésre. A politikus szerint nem helytálló Manfred Weber, néppárti frakcióvezetőnek az a kijelentése, hogy a néppárti tagság ügyében a labda a magyar kormánypárt oldalán pattog. Az EPP ugyanis most az új elnök vezetésével történetének egyik legnagyobb kihívása előtt áll: vagy egyfajta vezető szerepre törekszik és alternatívát fogalmaz meg a baloldal bevándorláspárti retorikájával szemben, vagy könnyen lehet, hogy feloldódik a bal és balközép erők között, ami senkinek sem érdeke. A néppárti EP képviselő szerint Európa egyik legsikeresebb, meghatározó politikai ereje, a Fidesz-KDNP a koalíciós kényszer terhe nélkül ezt nyíltan kimondhatja, de a folyosói beszélgetésekből egyértelműen az derül ki, hogy ezt sokan mások is így gondolják a Néppártban. Simon-Palov Judit interjúja.