+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

A Munkástanácsok nem vesz részt a pedagógus szakszervezetek által november utolsó napjára szervezett demonstrációban – tudtuk meg az érdekképviseleti konföderáció elnökétől. Palkovics Imre szerint ennek oka részben abban kereshető, hogy egyes politikai pártok az egyébként gyakran jogos munkavállalói problémákat és követeléseket korábban igyekeztek felhasználni a maguk javára. Ezt lehetett látni a tavalyi, túlóratörvény miatti demonstrációkon is. A Munkástanácsok akkor is felhagytak a tüntetésekkel, miután látták, hogy azokon egy idő után többen voltak a pártok által szervezett résztvevők, mint azok, akiket képviseltek.

A mostani tüntetés indítékát sem érti a szakszervezeti vezető, tekintettel arra, hogy az utcára vonuló szakszervezetek nemrég stratégiai megállapodást kötöttek a szaktárcával. Palkovics Imre hozzátette: senki nem vitatja, hogy az oktatás terén sok teendő van, köztük az, hogy a pedagógusok keveslik a bérüket, többen elhagyják a pályát, a maradókra pedig nagy terhek rakódnak. Ezek szerinte is létező problémák, amelyeket a kormány is lát, de az is nyilvánvaló, hogy a munkavállalói követeléseket nem lehet egyik pillanatról a másikra teljesíteni.

Palkovics Imre szerint a döntéshozói oldalnak nyitva kellene hagynia a remény kapuit, hogy belátható időn belül lesznek változások ezekben a kérdésekben. Most ugyanis gyakran tapasztalnak egyes politikusok és minisztériumok részéről komoly arroganciát, amivel a kormányzati szándékoknak igyekeznek érvényt szerezni, és ez sok esetben visszaüt.

A szakképzési törvény módosítása adott új lendületet a szektor elégedetlenségének – fogalmazott a szakszervezeti vezető, aki szerint ebben az tükröződik, hogy az emberek nem szeretik az életükben a hirtelen, forradalmi változásokat. Pedig az, hogy a szakképzésben dolgozó pedagógusok a közalkalmazotti státuszból munkajogi jogviszonyba kerülnek, nem ördögtől való, hiszen a munkavállalók döntő többsége így éli a mindennapjait. Amit pedig a foglalkoztatással összefüggő védelmekkel, garanciákkal elveszítenek az érintettek, azt visszakapják a piacképes bérekkel, a lendületesebb előmeneteli lehetőségekkel. Simon-Palov Judit interjúja.