+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Ifj. Lomnici Zoltán rádiónk reggeli hírműsorában elmondta: zongorázható a különbség a korábbi, Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottság megalakulásakor felsorolt tervek és az új elnökasszony Strasbourgban elmondott beszédében megfogalmazott irányelvek között. A Századvég jogi szakértője kiemelte, hogy Von der Leyen személyes érintettsége révén hitet tett a rákbetegségek elleni uniós szintű fellépés mellett és a migrációval kapcsolatban elhangzott meglátásai is bizakodásra adnak okot. Az pedig külön örvendetes, hogy tizenegy konkrét vállalást tett.

A bevándorlást érintő tervekkel kapcsolatban Lomnici Zoltán hangsúlyozta, hogy a korábbi szemlélettel szöges ellentétben ma már nem a bevándorlás legalizálása a legfontosabb irány az Európai Bizottság számára, a kötelező kvóta helyett önkéntes elosztást sürgetett Ursula Von der Leyen, ugyanakkor a külső határvédelem erősítését és a Frontex létszámának tízezres bővítését is megemlítette.

Az alkotmányjogász felidézte, hogy az elnök külön megemlítette a bővítési és szomszédságpolitikai tárcát, ugyanakkor „vágyvezérelt badarságnak” tartja azokat az ellenzéki sajtóban megjelent híreket, amelyek szerint Várhelyi Olivér személyében Magyarország csak azért kapta meg a portfóliót, mert az új biztos elhatárolódott az Orbán-kormánytól. Hozzátette: az Ursula von der Leyen által meghirdetett új kezdet pozitív irányba mozdíthatja el a Fidesz Európai néppárti tagságának ügyét is.