+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője a Karc FM-en emlékeztetett: Karácsony Gergely a választási kampány és a voksolás idején úgy érezte, ő uralja a budapesti politikai napirendet, most azonban ismét háttérbe szorult. Ennek okát a szakértő abban látja, hogy a kormány közölte az új, balliberális városvezetővel, hogy vele is kész együttműködni, és a korábban Tarlós Istvánnal egyeztetett fejlesztési tervek, illetve az azokhoz szükséges források adottak Karácsony Gergely számára is. Emiatt a főpolgármester igyekszik újra magához venni a kezdeményező szerepét, ezért szabott feltételeket az atlétikai stadion megvalósulásához. Deák Dániel azonban felhívta a figyelmet arra, hogy a követelései gyakorlatilag már most megvalósultak. A budapesti járóbeteg- és szakellátásra a kormány évről évre több pénzt ad, a zöldfelületek növelését szintén támogatják, a tömegsport népszerűsítése is egybevág a kormányzati célkitűzésekkel, és minden ilyen szerződés, beruházás nyilvános és átlátható, vagyis Karácsony Gergely egy olyan elváráscsomagot fogalmazott meg, ami már most teljesíthető minden akadály nélkül.

Az elemző emlékeztetett, hogy a főpolgármester tulajdonképpen mostanra feladta a korábbi ígéreteit, hiszen még a választási kampányban stadion stopról beszélt, azonban vélhetően ő is rájött, – miután komoly társadalmi mozgalom indult a csarnok megépítéséért, atléták és hírességek szólaltak fel az érdekében – hogy ha nem enged, akkor annak következményei lesznek és veszítene a népszerűségéből. Ezért továbbra is próbálja áttolni a felelősséget a kormányra, ami viszont a kabinet együttműködési hajlandóságával már nehezebb.

Deák Dániel szerint ez ugyanakkor azt is megmutatja, hogy az ellenzéki ígérgetések helyett most már felelős városvezetésre van szükség. „Ez talán a legnagyobb kihívás ezeknek az ellenzéki politikusoknak, hiszen ők abban reménykedtek, hogy a kormánnyal folytatott harc majd eltereli a figyelmet arról, hogy inkompetensek” – fogalmazott az elemző, emlékeztetve Pikó András VIII. kerületi polgármesterre, aki maga ismerte be, hogy nincs városvezetői képessége. Most mégis arra vannak kényszerítve az ellenzéki vezetők, hogy mutassák meg, mire képesek. Deák Dániel úgy vélte: Pikó András az egyik legjobb példa arra, hogy az ellenzéki politikusoknak korábban fogalma sem volt a városvezetésről. A nyolcadik kerület polgármestere például csak most tudta meg, hogy Józsefvárosban évek óta 13. havi fizetést kapnak az önkormányzati dolgozók, óvónők, bölcsődei dolgozók, védőnők. Ezt a juttatást azonban most megvonja az érintettektől, miközben saját illetményét megemelte.

Az elemző úgy látja, hogyha ez a politizálás tovább folytatódik, akkor 2022-re az ellenzéki pártok előnye elvész, amely abban mutatkozott meg, hogy régóta nem kormányoztak, ezért próbálták a tisztakezűséget hangoztatni, és több pénzt ígértek az embereknek. Most viszont mindenki szembesülhet azzal, hogy amikor a balliberális politikusok kerülnek vezető pozícióba, romlik a helyzet. Deák Dániel szerint a baloldal által irányított településeken pár éven belül hasonló gazdasági helyzet állhat elő, mint 2010 előtt az országban.